Vandaag is kliekjesdag

10
Ken je dat? Je trekt de koelkast open en denkt: Oei, ligt dat er nog allemaal? Ik moet er iets mee, maar wat? Niet weggooien natuurlijk. We (eh ja, ik beken) gooien met zijn allen veel te veel weg. Per persoon ongeveer 50 kilo voedsel per jaar. Veel te veel natuurlijk. Slecht voor het milieu, maar ook voor onze portemonnee. Voor dat geld kunnen we leuke dingen doe. Dus: lang leve de kliekjes. Duurzaam, voordelig en erg lekker!

5 Tips:

1. Brood
Rooster oud brood, maak er tosti’s, wentelteefjes of broodtaart van. Of snij een oude boterham in blokjes en bak deze in een laagje olie met een teentje knoflook en strooi er wat zout of kaas overheen. Je hebt de lekkerste croutons ever. Persoonlijke tip. Maak ze van bruin brood, dat is nog lekkerder dan van wit brood. En heb je echt veel oud brood over? Dan kun je er de eendjes mee voeren of gaan vissen.

2. Rijst
Met rijst van de vorige dag kun je soepen binden, hartige rijstkoekjes bakken, rijstepap maken met suiker en een klontje boter of je kunt de rijst opbakken met gesneden groenten of een nasi-pakket. Nee? Dan kun je het nog aan de kippen voeren.

3. Kaas
Oude stukjes kaas kun je zonder korst invriezen en lang bewaren (4-6 maanden). Ontdooien en raspen of in blokjes snijden door stampotten, omeletten, en salades. Je kunt ze ook met wat room smelten en als sausje gebruiken over de pasta. Dat kan trouwens ook met kleine stukjes Franse kaas die je over hebt.

4. Melk
Melk die op moet? Maak er een lekkere milkshake van, havermout of rijstepap, maak er vanillevla van, of pannenkoeken, poffertjes of crêpes. Ook fijn: een lekkere crèmesoep van groente die ook op moet.

5. Stamppot
Een maaltje hutspot, boerenkoolstamppot of andijviestamppot wordt alleen maar lekkerder als je ze de volgende dag eet. En ziet de rest van je familie het niet zo zitten? Verpak het dan. In de oven onder een laagje geraspte kaas, lekker opgebakken in een laagje olijfolie, kneed er balletjes van en haal ze door een beetje paneermeel en bak ze als koekjes.

6. Groenten
Met groenten die over is kun je heerlijke soep maken. Kook alles, bouillonblokje erbij en klaar. Een bom van vitamines en als je het even door de blender haalt eten zelfs de kleinste kinderen het met plezier. Maar ook lekker als saus over de aardappels, rijst of pasta. Een groentestoofpotje kun je ook in kleine porties (bijvoorbeeld als ijsblokjes) invriezen om op een later moment te ontdooien en bij de jus te doen. Je weet niet wat je proeft.

Bron: Het nieuwe kliekjesboek van Puck Kerkhoven

Share.

About Author

10 reacties

  1. 25427 333251Maximize your by how a large amount of gear are employed internationally and will often impart numerous memory utilizing that your is also fighting that is really a result from our team rrnside the twenty first centuries. every day deal livingsocial discount baltimore washington 414916

  2. 89434 861089Hi, Neat post. Theres a issue along along with your web site in web explorer, could test this IE nonetheless is the marketplace leader and a good portion of men and women will omit your excellent writing because of this issue. 68232

  3. 353186 956874You need to join in a contest 1st with the finest blogs on the internet. I most definitely will suggest this website! 510980

  4. 743874 616389You created some decent points there. I looked on the net for any problem and discovered most individuals goes in addition to with all your site. 56723

Leave A Reply