Hoe krijg je je kind aan het eten?

3
We weten allemaal: je kind is in de groei en heeft dus voldoende voedingsstoffen nodig. Leuk bedacht, maar hoe krijg je dat gezonde eten nou ook daadwerkelijk ín je kind, zonder de sfeer aan tafel te bederven? Want het is toch een stuk minder gezellig als je kind zit te jengelen over het gezonde culinaire hoogstandje, waar jij zo je best voor hebt gedaan. Een paar tips.

Geduld loont (écht waar!)
Blijf een variatie aan gerechten aanbieden, ook al krijg je iedere keer weer een luid protest. Soms zal je kind wel tien tot vijftien keer moeten proeven voordat hij aan een smaak gewend is. Met dit in je achterhoofd kun je misschien makkelijker voet bij stuk houden en de hapjes toch enthousiast blijven voorhouden. Natuurlijk is het doorzetten geen garantie dat hij het superlekker gaat vinden, want kinderen ontwikkelen ook persoonlijke smaakvoorkeuren.

Eten is een feestje
Probeer de sfeer rondom het eten zo gezellig mogelijk te maken, zodat de associatie van je kind met het avondeten positief is. Laat je kind vertellen over zijn dag (en vertel over de jouwe) en probeer ondertussen aan te zetten tot eten. Bij ons zitten ze ook blij aan tafel als het er uitnodigend uitziet: een mooi bordje, eigen bestek, een grappig servetje bij het bord en het eten niet in de pannen, maar direct in de borden of in schalen. En o ja als ze nog slabben nodig hebben, keis dan de allerleukste uit, zodat alles en iedereen er mooi uitziet aan tafel! Tip: Via Mama Mia is ons favoriete slabben adresje!

Kleine porties
Een enorme berg eten op je bord schikt af. Als je kleine porties opschept, ziet het er haalbaar uit voor je kind. Nog een keer opscheppen kan natuurlijk altijd. Een leuke bijkomstigheid: ze zijn waarschijnlijk apetrots als ze maar liefst twéé borden leeggegeten hebben!

Zelf laten eten
Laat je kinderen zelf hapjes maken en nemen van het eten. Zo leren ze omgaan met bestek en zijn ze ook bewust met het eten bezig. Zo leren ze welke smaak bij wat hoort en dat het misschien slim is om verschillende dingen op het bord te combineren (of juist niet) per hapje. Zelfs de kids die in hun zelluf-doen-fase zitten, kunnen trots met een eigen bestekje eten. Tip: Het Benjamins schuifbestekje is een groot succes bij ons aan tafel! (De oudere kinderen, die al met ‘gewoon’ bestek kunnen eten, zijn zelfs een beetje jaloers op dit bijzondere bestek van hun kleine zusje!)

Laat je niet opjutten
Natuurlijk ben jij aan het einde van de dag ook wel een beetje aan het einde van je energie. Geduld opbrengen wordt dan ook een grotere uitdaging, maar probeer niet mee te gaan in het negatieve gedrag. Wil je kind niet eten? Eet zelf rustig verder. Meestal gaan ze vanzelf (verder) eten als je er geen aandacht aan besteed. En zo niet? Vraag dan steeds of hij een hap neemt (Ja, heel vervelend, maar het werkt meestal wel). En prijs je kind als hij die hap inderdaad genomen heeft.

Eten is niet vies
Soms is gezelligheid creëren aan tafel echt een uitdaging, door al het gemopper. Mopperen mag, maar er is wel een grens. Zorg bijvoorbeeld dat het woord ‘vies’ niet gebruikt mag worden aan tafel. Ze mogen het minder lekker vinden dan andere gerechten of niet lusten, maar het woord ‘vies’ is taboe. Ze moeten het in ieder geval ‘proeven’ (ook als ze het al eerder gegeten hebben). En je kunt uitleggen dat het een tijdje duurt voordat je sommige smaken lekker gaat vinden en ze dus moeten blijven oefenen. Blijft het gemopper opeens uit, grijp je kans en prijs ze dan uitbundig voor de gezelligheid aan tafel.

Wat doe jij als je kind zijn bord niet aan wil raken? Klik hier om de (mini)quiz te doen! 

Meer tips?
kindervoedingscentrum.nlvoedingscentrum.nl, gezondheidsnet.nl

Bron: voedingscentrum.nl

Share.

About Author

3 reacties

Leave A Reply