3 Tips voor een topbarbecue

4
Op warme dagen is het supergezellig om buiten te eten. En ja, als je dan toch een barbecue in de schuur hebt staan is dát natuurlijk nog leuker. Heerlijk de hele avond in de tuin hangen en lekkere dingen eten. Mij (en de kinderen) kun je er intens gelukkig mee maken. Dus bij deze een paar tips voor een topbarbecue en dus een geslaagde zomeravond.

Zo steek je de barbecue aan
Strooi een laagje kooltjes op het bodemrooster. (De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën.) Zorg dat de ventilatiegaten open staan, zodat je barbecue goed kan trekken.

Tip
Ik gebruik geen briketten, want de meeste bevatten chemische toevoegingen en bindmiddelen die in de poreuze wanden kunnen trekken. Als je wel briketten wilt gebruiken dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kokosbriketten, die branden geurloos, heet en heel gelijkmatig.)

Vervolgens druk je een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. In een kleine barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg.

Tip
Ik gebruik graag de bruine aanmaakblokjes, deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen ook niet uit. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.)

Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze lekker branden. Nu kun je met bijvoorbeeld een oude vleestang de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes positioneren zonder de vlam te smoren. Laat dan de barbecue met rust. Dit is een goed moment om even te gaan zitten en een vers sapje (of een wijntje) te pakken!

Na zo’n 15 tot 20 minuten, 10 als je geen geduld hebt, ga je terug naar de barbecue en zie je dat de kooltjes rondom de aanmaakblokjes een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn en daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden. De barbecue is klaar voor alles wat je erop wilt gooien!

Een makkelijk recept
Gevulde tortilla’s zijn heerlijk & gemakkelijk te bereiden! Je kunt zelf bepalen met welke ingrediënten je de tortilla vult. Dit zijn mijn favoriete ingrediënten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 4 tortilla’s
 • Plakjes kip of zelf gebraden kip
 • Kidney bonen
 • Mais
 • Crème fraîche
 • Guacamole
 • Mexicaanse kruiden
 • Ui ringen
 • Tomaat in stukjes zonder vruchtvlees
 • Geraspte kaas
 • Olijfolie
 • Eigenlijk alles wat je lekker vindt dus

Benodigdheden:

 • Een warme barbecue
 • Pak een tortilla en bekleed de helft met de ingrediënten, bestrooi met wat Mexicaanse kruiden. Vouw de tortilla dicht en smeer de tortilla lichtjes in met olijfolie
 • Gril de tortilla’s gedurende 1 minuut op elke zijde, zorg dat de kaas goed kan smelten.
  Haal de tortilla van de barbecue, snijd hem in stukken en serveer warm! Eet smakelijk!

Hoe krijg ik, naderhand (lees: de volgende dag), het rooster weer schoon?
Sinds ik dit weet, vind ik barbecueën weer leuk: Stop het rooster in een vuilniszak, voeg er een flinke scheut ammoniak aan toe en knoop de zak dicht. Laat een nachtje in de tuin liggen en hij komt er weer als nieuw uit. Alleen nog even naspoelen met water! (Ook de roosters uit de oven, de bakplaten en de aangebrande braadslede krijg je zo weer schoon.)

Share.

About Author

4 reacties

 1. I wish to convey my love for your generosity in support of those who must have assistance with this important theme. Your real dedication to getting the solution all over became rather good and have in every case made people much like me to get to their targets. Your entire useful information implies so much to me and further more to my colleagues. With thanks; from each one of us.

 2. I want to show my thanks to this writer for bailing me out of this matter. Right after researching throughout the the web and finding opinions which were not beneficial, I assumed my life was gone. Being alive devoid of the approaches to the problems you’ve solved all through your main short article is a serious case, and the kind that would have adversely damaged my career if I had not encountered your site. That know-how and kindness in taking care of the whole thing was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not come across such a point like this. It’s possible to at this time look forward to my future. Thank you very much for this professional and effective help. I won’t think twice to endorse the sites to any person who should receive guide about this subject matter.

 3. Thanks for your entire hard work on this blog. My mother take interest in carrying out investigation and it’s really easy to understand why. Almost all know all about the dynamic mode you present good steps on this website and even strongly encourage contribution from other ones on that subject while our own girl is certainly being taught a lot. Take advantage of the rest of the year. You’re doing a wonderful job.

 4. I want to express appreciation to you just for rescuing me from this crisis. Right after researching through the search engines and meeting proposals which are not powerful, I assumed my entire life was over. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve solved by means of your site is a critical case, and ones which may have in a wrong way damaged my entire career if I had not noticed your blog. Your actual natural talent and kindness in dealing with all the pieces was very useful. I am not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. I’m able to at this time look forward to my future. Thank you very much for the professional and sensible help. I will not be reluctant to endorse your web page to any person who will need guidelines on this matter.

Leave A Reply