Bewuste keuzes in een overvolle agenda. Zo pak je dat aan!

3

Krachtige vrouwen, vrouwen met passie, vrouwen met lef die hun hart volgen. Hoe doen ze dat toch? Moeder zijn en dan ook nog succesvol zijn in wat ze het liefst doen? 4MamaMagazine interviewt deze stoere vrouwen en deelt hun inspirerende verhalen graag met jou.

Dit keer stelden we 10 vragen aan: Monique Heijst (49), Amsterdam, getrouwd met Rein (49), zoons: Theun (17), Wiecher (15), Maas (13), werk: (communicatie)coach, passie: gezin, werk, sport.

1. Als je jezelf in 3 zinnen mag omschrijven, wat vertel je dan over jezelf?

Ik ben perfectionistisch, betrokken en nieuwsgierig. En een tikkeltje ongeduldig. Ik houd van werken, sporten, yoga en ben apetrots op de vier mannen bij ons thuis. Ik ben een ‘verbinder’ en ik probeer mensen altijd aan te sporen hun talent te benutten en te doen waar ze echt blij van worden.

2. Wat is systemisch werk? Waarom heb je gekozen voor een opleiding in systemisch werk?

Systemisch werken is een stroming die kijkt naar het ‘systeem’ waaruit je voortkomt. Je oorsprong, je gezin van herkomst. Daar heb je bepaalde patronen en gedrag geleerd, je ouders leefden je vóór. Sommig gedrag is ook nu nog functioneel en een kernkwaliteit. Ander gedrag zit je, nu je volwassen bent, in de weg. Dat allemaal onderzoeken kan je belangrijke inzichten geven voor situaties waarin je soms vastloopt. De inzichten kunnen ervoor zorgen dat je je realiseert dat je andere keuzes kunt maken dan je eerste instinctieve reactie! Dat geeft ruimte en nieuwe kansen.

3. Wat kunnen wij, vrouwen en moeders, leren van jou?

Balans in je leven is belangrijk, en extra lastig als je veel ballen (goed) in de lucht wilt houden. Iets kan nog zo leuk zijn, zoals werk, maar er zitten maar 24 uur in een dag en daar moet je bewuste keuzes in maken. Daar probeer ik vrouwen in te coachen en mijn eigen ervaringen en leermomenten in te brengen. Moeders hebben een extra uitdaging als ze ook volop betrokken willen zijn bij het opgroeien van hun kinderen.

4. Veel vrouwen zoeken naar balans in een leven waar ze veel verschillende rollen hebben. Heb je adviezen?

Bedenk eerst waar je echt heel blij van wordt. Bouw daar je keuzes omheen. Denk in kansen en niet in belemmeringen. En: zorg goed voor jezelf en je lijf! Als het met jou goed, straalt dat ook uit naar je omgeving, zowel op je werk als thuis.

5. Zijn er herkenbare dynamieken en symptomen die vaak voorkomen bij moeders?

Ze willen vaak alles tegelijk én goed doen. Dat gaat nou eenmaal niet. Moeders ervaren dan stress, wat contraproductief werkt en waar je niet blij van wordt. En je omgeving ook niet. Geen win-win-situatie.

6. Hoe zorg jij dat er weer energie gaat stromen?

Yoga, sporten, je huis opruimen (je ruimt daarmee ook echt je hoofd op!). En je dromen nastreven, voor jezelf echt bedenken wat je wilt en doelen stellen waaraan je gaat werken, liefst met een planning, zodat je jezelf scherp houdt.

7. Kunnen wij ook zelf symptomen herkennen en zelfstandig voor verandering zorgen?

Als het raast in je lijf of als je kortaf wordt en slecht slaapt, is dat vaak een teken dat je emmer te vol zit. Luister naar die signalen en handel ernaar. Bouw een dag in, helemaal voor jezelf. Boek een massage, zet je telefoon een dag uit, dat zal je een enorme ruimte geven om weer op te laden. En praat erover met je vriendinnen, lotgenoten. Dat helpt ook enorm. Schaam je niet dat je je overbelast voelt, je bent gewoon een mens.

8. Wat zijn jouw tips als het gaat om onzekerheid?

Onderzoek waar die onzekerheid ooit begonnen is. Wat was de trigger, wie gaf je het gevoel dat je niet goed genoeg was? Is dat nu nog realistisch? Vraag mensen in je omgeving hoe ze nu naar je kijken, vraag ze om kernkwaliteiten te noemen. Zie het niet als hengelen naar een complimentje, maar een check over hoe jouw omgeving jou ziet. En benoem ook hun kernkwaliteiten!

9. Waarom zouden wij allemaal naar een workshop van jou moeten komen?

Het geeft je even tijd voor jezelf, samen met andere inspirerende vrouwen, om met je thema’s aan de slag te gaan. Een moment om tijd in te bouwen voor nieuwe inzichten. Je komt ongetwijfeld met nieuwe energie en doelen uit de workshops die Tamara Meijer-Elzas en ik samen organiseren!!

10. Welk inzicht, waar je zelf als moeder veel aan hebt gehad, wil je graag delen met ons?

Good enough mother zijn gaf mij veel ruimte. Het hoeft niet allemaal perfect, als je het maar met je hart doet, is het goed! En iedere dag krijg je een nieuwe kans. Wees niet te kritisch op jezelf (ben ik zelf namelijk heel goed in, dus herkenbaar!). En een lezing van Tony Crabbe (van het boek ‘Nooit meer te druk’) vond ik confronterend en inzichtelijk. Uiteindelijk gaat het erom dat je alles wat je doet met focus en aandacht doet. Om daarna iets anders te gaan doen, wederom met focus. Multitasking is niet goed voor jou en niet goed voor je omgeving. Je telefoon is een belangrijke stoorzender om je uit het hier en nu te halen. Installeer de app ‘Checky’ die bijhoudt hoe vaak je per dag op je telefoon kijkt. Voor mij een schokkende eyeopener. Met focus wordt het leven een stuk leuker!

Benieuwd geworden wat Monique doet? Neem eens een kijkje op haar website.

Share.

About Author

3 reacties

  1. Pingback: Google

Leave A Reply