In het buitenland wonen, zó wordt het realiteit

1
Ik droom er geregeld over: (een paar jaar) wonen in het buitenland. Soms overweeg ik een appartementje voor vijf in hip New York, andere keren wil ik mijn gezin oppakken en emigreren naar Nigeria (waar mijn man vandaan komt). Het komt er nooit van. Ik krijg altijd koudwatervrees. Want we wonen zo leuk en wat als de kinderen ergens anders niet kunnen aarden? Mochten mijn man en ik ooit doorzetten, heb ik al wel een stappenplan voorhanden. Jij mag hem ook gebruiken. – Hannelore

Stap 1: Sparen
Voordat je zelfs maar overweegt naar het buitenland te verhuizen, moet je sparen. Flink sparen. Want je moet in het andere land een auto aanschaffen, schoolgeld voor de kinderen betalen en nieuwe spullen kopen (of over laten komen). De verhuizing zelf kost ook flink wat geld (denk: visa, vaccinaties, documenten vertalen, verhuizers etc). Sterker nog: het kan wel een jaar of twee duren voor je het benodigde geld bij elkaar hebt. Maar als je écht wilt emigreren, heb je geduld (en handig: zonodig bedenktijd) nodig. Achterhaal in de tussentijd hoeveel je in het andere land maandelijks kwijt bent aan boodschappen, autokosten, belastingen, verzekeringen etc. Dan weet je hoeveel je ongeveer moet sparen.

Tip: Het is het fijnst als je door je werkgever als expat naar het land van je keuze wordt uitgezonden, dan worden veel van deze zaken al voor je geregeld. emigreren.nu, nibud.nl

Stap 2: Plannen
Is je spaarvarken al flink gevuld en komt je streefdatum om te verhuizen dichterbij? Dan zijn er een aantal praktische dingen die je moet gaan regelen. Bijvoorbeeld een visa, een baan, een huis en een school voor je kinderen. Zorg dat je jezelf goed inleest, zodat je niet op het laatste voor (vervelende) verrassingen komt te staan. Vraag andere Nederlanders (online) naar hun ervaringen en tips. Er zijn diverse websites waar emigranten per land ervaringen uitwisselen.
Het is slim om eerst een huis te huren. Dan kun je zien of je de buurt die zo leuk leek voor je kinderen ook écht leuk is, of jullie geen heimwee krijgen en hoe de woningmarkt daar is. Ga je ter plekke een baan zoeken? Dan moet je extra geld meenemen, want het kan altijd even duren voor je wat vindt.

Tip: Omdat emigreren met kinderen best ingrijpend kan zijn, gaat soms een van de partners eerst alleen ‘proefdraaien’. Als de baan, de school en het huis geregeld zijn en ook echt bevallen, komt de rest van het gezin pas. Zou ik zelf ook zo doen. Een gespreid bedje maakt de overgang voor de kids makkelijker, denk ik. bol.com, emigratieboek.nl

Stap 3: Gaan
Alles geregeld? Dan is het tijd om een ticket te boeken! En iedereen te laten weten dat jullie écht gaan. Afscheidsfeestjes te gaan geven. Slik. Want hoe geweldig het avontuur ook is, natuurlijk ga je je familie en vrienden ontzettend missen. Vergeet ook niet vlak voor vertrek last minute overheidszaken af te vinken. Zo moet je je verhuizing 8 dagen voor vertrek melden bij de gemeente. rijksoverheid.nl

Stap 4: Wennen
En dan zit je in je nieuwe thuisland. De eerste weken ben je aan het uitpakken en voelt het als één lange vakantie. Daarna gaat al je energie naar het in de gaten houden van de kinderen (Maken ze vrienden? Vinden ze het wel leuk?). Pas na een tijdje ga je je vrienden, je familie en Nederland missen. In die fase is Google je beste vriend. Speur online naar de leukste lokale kroegjes, sportclubs en winkels. Of nog beter: vraag moeders op school waar zij yoga volgen en wat de leukste speeltuin is. Misschien kunnen ze je laten zien waar het is, en maak je gelijk nieuwe vrienden.

Stap 5: Thuis
Volgens sociaal wetenschapper Dan Ariely (Ariely weet raad door Dan Ariely, Maven Publishing) zijn er drie redenen waarom mensen – ik ook dus – niet graag verhuizen: Ten eerste hebben we de neiging onze huidige situatie als ijkpunt te nemen en elk alternatief als een negatieve verandering te beschouwen. Check. Ten tweede voelt de keus om alles bij het oude te laten heel anders dan de keus om iets te veranderen. Eh, check. En ten derde is er de angst om permanente keuzes te maken. Tja, alweer check. Ik ben dus niet erg uniek. Maar…. het voordeel is dat deze redenen ook exact de redenen zijn dat jij na een tijdje op je nieuwe stekje dáár niet meer weg wilt. Na een tijdje voel je je thuis. Je kinderen zijn helemaal gewend aan hun nieuwe leven, je man is blij, jij bent blij. Je hebt nieuwe vriendinnen gemaakt, favoriete plekken ontdekt in je nieuwe woonplaats en misschien zelfs een nieuwe taal geleerd. Je nieuwe lokatie is jullie nieuwe ijkpunt en daarom zullen jullie er niet graag weg willen. Oftewel: verhuizen naar het buitenland? Succes gegarandeerd! Ik moet het er toch maar weer eens over hebben met mijn man…

Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply