Argggh… luizen! Tips om hoofdluis te voorkomen.

1
Je, we weten het: luizen leven juist op schoon haar, en ze vormen geen gezondheidsrisico. Maar gatverrrrrr… wat hebben we er een hekel aan als onze kinderen hoofdluis hebben. Erger nog: als wijzelf óók ineens aan het krabben slaan. Moeten we weer 16 wassen draaien, en oneindig vaak haren wassen en uitkammen. Maar bovenal voélt het zo vies. Jakkie. Tips om hoofdluis te voorkomen.

De hoofdluis is een heel klein parasietje, die leeft van ons bloed. Zijn favoriete hang-outs: behaarde, warme plekjes. Het beestje is slechts 3 millimeter groot. Het legt zijn eitjes (neten) op onze hoofdhuid, waar ze vastkleven aan ons haar. Het lijkt dan een beetje op roos. De hoofdluis is een supergroeier: een jonge luis is na een week al volwassen en dan zelf klaar om eitjes te leggen. Snel ingrijpen is dus een must!

Hoofdluis krijg je door direct haar-op-haar contact met iemand die hoofdluis heeft. De luizen lopen van het ene hoofd naar het andere. Springen kunnen ze niet. Onze kinderen krijgen vaker hoofdluis, omdat ze tijdens het spelen letterlijk de hoofden bij elkaar steken. Wat je kunt doen om de kans op hoofdluis te verkleinen:

 • Tijdelijk speelverbod
  Heeft een ander kind luis? Sorry, maar dan gaat jouw kind er dus éven niet spelen. Ook al is het zijn of haar BFF. Dan moeten ze maar even bellen of elkaar briefjes schrijven. Het leed is zo geleden en dan kunnen ze weer blij samen – luisloos – verder.

 • Lang leve vies haar
  Hoofdluizen houden van schoon haar. Luizenalarm op school? Doe vooral veel gel in het haar van je kind. En doe lang haar in een knotje, en bespuit het met haarlak. Of was het haar gewoon niet, zodat het vet wordt. Dan hebben de luizen geen grip op het haar.

 • Gebruik een luizenzak
  Op school, op de crèche, bij de BSO… hang overal en luizenzak en zorg ervoor dat je kind hem ook gebruikt. De sluiting te ingewikkeld? Dan zal je kind de jas ernaast hangen als jij er niet bij bent. Zorg dus voor een eenvoudig te openen zak. Wetenschappelijk is het nooit aangetoond dat luizen overlopen van jas naar jas, maar better safe than sorry.

 • Zet tea tree olie in
  Luizen hebben een hekel aan tea tree olie. Dus sprenkel een paar druppels tea tree olie op de kraag van de jas van de kind en wat druppeltje in de nek. De luizen gaan er niet dood van, maar lopen er wel voor weg. Handig als preventie. Of doe wat druppeltjes tea tree olie in de fles van de kindershampoo. Het haar ermee insmeren kan ook.

 • Zorg voor een luizenmoeder op school
  Controles in de klas zijn geen overbodige luxe. We zeggen niet dat je het zelf moet gaan doen (ieh!), maar leg in ieder geval het verzoek om een luizenmoeder of -vader bij de juf neer. Hierdoor voorkom je dat de luizen het haar van jouw kind al bereikt hebben, voordat de juf doorheeft dat dat ene meisje wel héél vaak jeuk heeft.

 • Check regelmatig zelf
  Controleer ook zelf regelmatig thuis op hoofdluis. Kijk tussen de haren, vooral achter de oren en in de nek. Luizen zie je echt lopen, neten zitten aan het haar geplakt. Kam met een special luizenkam het haar uit boven een vel wit papier. De luizen zien er op het vel uit als kleine grijsblauwe of roodbruine spikkels.

Wat gevonden? Snelheid is geboden!

1.
Ren naar de apotheek voor een antihoofdluismiddel. En dan maar eindeloos wassen en uitkammen… twee weken lang.

2.
Je kunt bij de drogist of de apotheek ook een electrische luizenkam kopen. Deze doodt de luizen direct door middel van een electrisch schokje. Dit voel je zelf overigens niet.

3.
Een natuurlijke antiluismethode: meng een rauw ei met een theelepel citroensap en een halve theelepel azijn. Verdeel dit over het haar en laat het een half uur inwerken. Dan goed uitspoelen en een crèmespoeling aanbrengen. Kam het haar vervolgens met een luizenkam twee keer per dag uit.

Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply