Moestuin beginnen met je kinderen, 5 tips

10
Hoera! Ik ben in het bezit van een moestuin! ‘Een moestuin?’, hoor ik je denken, ‘Wat is daar nou zo bijzonder aan? Wij hebben ook groente in onze achtertuin.’ Wij dus niet. Is onze tuin te klein voor. En mijn kinderen hebben die beperkte buitenruimte bovendien nodig om poepvrij te kunnen voetballen.

Voor het geval je het niet wist: In een stad met veel hoogbouw en weinig groen staat een moestuin gelijk aan goud. De wachttijden zijn enorm (járen) en de overnameprijzen hoog. Mede door al die tuinierders die hun tuinhuisje (zeg gerust: chalet) in de zomer gebruiken als vakantiebestemming. Bijna onmogelijk tussen te komen.

Maar laten wij nu het geluk hebben dat een paar afgeschreven voetbalvelden in onze wijk onlangs omgetoverd zijn tot hip stadslandbouwterrein. Met scharrelvarkens, een imker én moestuintjes van 25 m2 voor de buurtbewoners. That’s us! En nu moet ik dus leren tuinieren. Oh, had ik dat nog niet vermeld? Ik heb nul komma nul verstand van planten. Sterker nog, mijn kamerplanten houd ik niet langer dan een week in leven. Maar ik wil graag natuurlijker leven, dus ik moet aan de bak. Voor de goedkopere biologische groenten, voor de gezonde buitenlucht, voor leerzame quality time met mijn gezin en voor die fantastische groene plek waar mijn kinderen ongestoord kunnen spelen. Slik. Weet iemand misschien een adresje om groene vingers te kopen?

5 Tips
voor als je ook met je kinderen een moestuin
wilt beginnen:

1.
Moeiteloos tuinieren in handige moestuinbakken (zelfgemaakt of gekocht), die je in je tuin, op je terras of op je balkon zet. De site neemt je aan de hand mee en laat zien hoe simpel tuinieren kan zijn. Ideaal voor kinderen. makkelijkemoestuin.nl 

2.
Het kinderprogramma van onze favoriete tuinman Lodewijk Hoekstra is allang gestopt, maar je kunt de afleveringen nog terugkijken. Leerzaam en leuk voor je kinderen!
green-kids.nl 

3.
Ideaal voor een gemaksmens als ik: deze doos van sproutofthebox.com vol 18 sterke beginnersstekjes. Kan ik mijn moestuinavontuur goed beginnen. Er zijn vijf variaties: je kunt kiezen uit een doos vol sla-, kool-, Italia-, tomaat- of snacksprouts. Wel jammer dat ze niet biologisch zijn, maar je kunt niet alles hebben. Via de post bezorgd, vanaf € 11,95.

4.
Een spreekbeurt over jullie moestuin, potten versieren en een dagboek bijhouden: zo hou je je kind geïnteresseerd. Want zeg nou zelf, het duurt best lang voor sommige plantjes eindelijk opkomen… maggimoestuin.nl 

5.
Zeg je moestuintje, dan zeg je Albert Heijn. Op de site van deze grootgrutter vind je een groeikalender, het groeiboekje ‘Groene vingers voor Beginners’ en Eerste Hulp bij Moestuinieren.  Ook kunnen jij en je kind vragen stellen aan de community. Zo kan jullie moestuin zeker niet mislukken!

Share.

About Author

10 reacties

  1. Thank you so much for giving everyone such a brilliant opportunity to read critical reviews from this web site. It’s always very pleasurable plus full of amusement for me personally and my office acquaintances to visit your website at a minimum 3 times every week to read through the latest guides you have. Of course, we’re certainly fulfilled with all the effective tips and hints served by you. Some two tips in this article are certainly the best we’ve ever had.

  2. I actually wanted to develop a small word in order to express gratitude to you for these remarkable tips and tricks you are showing here. My long internet investigation has at the end of the day been compensated with useful information to go over with my neighbours. I ‘d admit that most of us website visitors are really fortunate to live in a decent site with very many brilliant professionals with very beneficial ideas. I feel really privileged to have encountered your webpages and look forward to some more fun moments reading here. Thanks a lot once more for everything.

  3. Thank you for your entire work on this site. Ellie enjoys carrying out research and it’s really obvious why. My partner and i know all relating to the lively tactic you offer good tips on this web site and in addition improve participation from other individuals on this point so our favorite simple princess is certainly becoming educated a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You are always carrying out a brilliant job.

  4. I really wanted to type a simple word so as to appreciate you for some of the nice suggestions you are showing on this website. My extensive internet investigation has finally been rewarded with professional tips to write about with my company. I ‘d say that most of us visitors are really endowed to live in a fine website with so many perfect individuals with very beneficial strategies. I feel somewhat blessed to have discovered the site and look forward to really more fabulous moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

  5. Thanks for all of your effort on this website. Kate takes pleasure in going through investigations and it is easy to understand why. Many of us notice all about the powerful medium you give precious tips by means of your website and in addition increase contribution from other ones on the topic then my princess is now becoming educated so much. Take pleasure in the rest of the year. You are always carrying out a very good job.

  6. Thanks so much for giving everyone an extremely memorable possiblity to check tips from here. It is always very fantastic and also jam-packed with a good time for me and my office colleagues to search your site nearly thrice a week to read through the latest guides you have. Of course, I’m just certainly impressed considering the cool creative concepts you give. Selected 3 ideas in this posting are in fact the simplest I’ve had.

  7. I really wanted to make a note in order to express gratitude to you for all the amazing strategies you are placing on this site. My long internet look up has at the end been rewarded with excellent ideas to write about with my close friends. I would mention that many of us website visitors actually are really fortunate to be in a fine place with very many special professionals with good points. I feel pretty blessed to have encountered the site and look forward to so many more awesome moments reading here. Thanks a lot again for everything.

  8. Thank you a lot for giving everyone an exceptionally pleasant chance to check tips from this web site. It’s usually so excellent and stuffed with a good time for me and my office acquaintances to search your website nearly 3 times weekly to find out the newest issues you will have. And definitely, we’re actually happy with the attractive concepts you give. Certain 4 tips in this posting are easily the most efficient I’ve had.

  9. I am just writing to let you know of the amazing discovery our princess experienced reading through your web page. She noticed some things, most notably how it is like to have an amazing helping spirit to let the rest clearly thoroughly grasp some complex things. You really exceeded people’s desires. Thank you for delivering these informative, healthy, educational as well as easy guidance on your topic to Lizeth.

Leave A Reply