5x hulp bij bedplassen

0
Bedplassen. Vaak nog vervelender voor jou dan voor je kind. Die van mij kon het in ieder geval weinig schelen. Die sliep gewoon door, nat of niet. Maar ja, je laat je kind toch niet zo slapen. Dus dan maar weer midden in de nacht opstaan om een bed te verschonen en de morgen erna een extra was draaien. Niet mijn hobby en vast ook niet die van jou. Dus: 5 manieren om bedplassen tegen te gaan.

’s Nachts de plas niet kunnen ophouden heet pas bedplassen als je kind ouder is dan 5 jaar. Daarvoor is het gewoon nog niet zindelijk. Kinderen die in bed plassen, merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Ze hebben dit nog niet geleerd. Bedplassen komt niet doordat het kind teveel drinkt of te diep slaapt. Het gebeurt ook niet met opzet, dus boos worden of straffen heeft geen zin. Wat niet wil zeggen dat ikzelf niet vaak super chagrijnig het bed stond af te halen…

1. Minder drinken
Ook al komt bedplassen niet door tevéél drinken, het kan helpen je kind na 18. 00 uur niks meer te laten drinken. Hoogstens een paar slokjes. Dit in het kader van: wat er niet in gaat, kan er ook niet uitkomen. Het beperkt in ieder geval de schade.

2. Plassen voor het slapen
Laat je kind voor het naar bed gaan goed plassen. Desnoods twee keer. Een lege blaas vult zich langzaam. Met een beetje mazzel redt je kind het dan nét tot de ochtend.

3. Niet te laat naar bed
Ook toen het al heel lang goed ging, had mijn kind toch eens in de zoveel tijd een ongelukje. Dat was altijd als hij (te) laat naar bed was gegaan. Feestjes, Oud & Nieuw… op dat soort momenten. Kennelijk was hij dan zó moe, dat hij zijn volle blaas negeerde of het signaal niet doorkwam. Op tijd naar bed kan helpen.

4. ’s Nachts wakker maken
Maak jij je kind even wakker om te plassen als jij zelf gaat slapen? Dat werkt goed om het bed droog te houden, maar je kind leert op deze manier nooit zelf de signalen te herkennen. Dus niet echt een aanrader voor je kind. Heb jij je slaap hard nodig? Zorg er dan wel voor dat je je kind echt goed wakker maakt (verzin bijvoorbeeld een codewoord, die hij of zij hardop moet zeggen) , want anders werk je het bedplassen juist in de hand.

5. Belonen
Een positieve benadering is de kalendermethode: iedere keer als je kind een nacht droog gebleven is, mag het een zonnetje op een kalender tekenen of een sticker plakken. Voor een bepaald aantal zonnetjes of stickers krijgt je kind dan een vooraf afgesproken beloning. Dat kan een cadeautje zijn of – leuker – iets gezelligs doen met papa of mama.

6. Gebruik een plaswekker
Helpt allemaal niet? Koop of huur een plaswekker (deze wordt vaak vergoed door de zorgverzekering). Je kind draagt dan ‘s nachts een speciaal onderbroekje met daarin niet zichtbare draadjes. Op het broekje wordt een zendertje geklikt. Als je kind een paar druppeltjes plast, geeft het zendertje een signaal aan een wekker, die afgaat. Je kind moet dan zijn bed uit om het alarm af te zetten. De bedoeling is om je kind zo te leren het signaal van een volle blaas te herkennen. Schijnt heel effectief te zijn. Bij ons werd het hele gezin wakker van de plaswekker, behalve het bewuste kind…

7. Volg de droogbed-training
Geen resultaat? Voor kinderen ouder dan 7 jaar, die ondanks plaswekkers en andere pogingen toch in hun bed blijven plassen zijn er droogbed-trainingen. Daar heb je als kind (en ouder!) wel doorzetingsvermogen voor nodig, dus je kind moet het ook echt zelf een probleem vinden. Je kunt de training gewoon zelf thuis doen, en soms ook via een GG&Gd in de buurt.

8. Bezoek de huisarts
Werkt dit allemaal niet? Ga dan voor de zekerheid naar de huisarts om uit te sluiten dat er een lichamelijk of psychisch probleem is.

9. Laat het los
Als dat niet het geval is, is het tijd om het los te laten. Helaas, je kind zal misschien nog tot zijn puberteit in bed blijven plassen, maar dat is dan maar zo. Er zijn ergere dingen in het leven. Uiteindelijk gaat het vanzelf over. Overigens is bedplassen vaak erfelijk, dus misschien weten jij of je man dat allang.

10. In noodgevallen: medicatie
Voelt je kind zich heel naar omdat hij nooit ergens durft te logeren of niet meekan op schoolkamp vanwege zijn plasprobleem? Er bestaan medicijnen om ervoor te zorgen dat je kind een paar nachten droog blijft. Die zou je in noodgevallen kunnen aanvragen. Maar beter is het om je kind te leren dat dit niks is om je voor te schamen of een volwassene in vertrouwen te nemen, die je kind subtiel kan helpen bij eventuele ongelukjes.

Slimme snel-weer-slapen-trucjes
Het meest vervelende aan nachtelijke ongelukjes is dat jij en je kind wakker zijn, vervolgens niet meer inslapen en dan ‘s morgens doodmoe zijn. Zó hoef je er niet uit (of maar heel even):
– Leg een reservepyjama en schone handdoek binnen handbereik van je kind. Klein ongelukje? Dan kan het zelf de pyjama uitdoen, een handdoek over de vochtige plek te leggen en weer lekker doorslapen. Zonder jou wakker te maken. Het bed verschonen komt ‘s morgens wel.
– Heel handig zijn waterdichte hoeslakens. Nog handiger: twee waterdichte hoeslakens. Doe ze beide om het bed. Je kind nat? Bovenste hoes eraf en doorslapen maar.

Share.

About Author

Leave A Reply