10 leuke dingen om te doen in de vakantie

0
Wij zijn dol op vakantie. Lekker even geen wekker en niemand in de stress omdat er te weinig uren in de dag zitten… Maar het moet dan wel lekker weer zijn. Van twee weken koud en druilerig weer zijn wij geen fan. Dan moeten we namelijk alle registers opentrekken om er toch voor de kids het verwachte feestje van te maken. 10 tips van een ervaringsdeskundige die bij de eerste druppel regen al moet vechten tegen het gevoel van een depressie.

1. Lees een boek. Zoek een dik boek uit dat de kinderen allemaal leuk vinden. Niet te moeilijk voor de kleinste, niet te makkelijk voor de grootste. Het moet wel dik zijn. Zo kun je de hele week voorlezen. Op de bank onder een dekentje, in de bus naar oma, bij de Italiaan omdat je toch een keertje met zijn allen de deur uitgaat. Sybiel van 4MamaMagazine heeft jaren lang iedere vakantie een Harry Potter-boek gelezen. De boeken worden steeds dikker en de hoofdpersonen steeds ouder. Ze groeien als het ware mee. In het begin lazen ze kleine stukken, maar bij het laatste deel lazen haar kinderen ook zelf hele stukken voor. Eerlijk is eerlijk, het is ook een leuk boek voor ouders.

2. Gooi je regels overboord en maak een megahut van je huiskamer. Je kunt alle dekens, lakens, oude gordijnen en tafels en stoelen van zolder gebruiken. Aan het eind van de dag schuif je het geheel een beetje opzij, zodat jullie samen op de bank bij de tv kunnen. Maar verder maak je er een groots project van. De kinderen kunnen er spelletjes doen, boeken lezen, gamen, zelfs met vriendjes in slapen.

3. Maak er een beweegvakantie van. Kinderen vinden bewegen best leuk, maar moeten soms een beetje aangeslingerd worden. En hebben ze soms (net als hun moeders) niet zo’n zin als het koud en regenachtig is. Maar het werkt erg verfrissend en motiverend om het toch te doen. Ga iedere dag een wandeling maken. Lekkere broodjes en drankjes doen wonderen. Een opschrijfboekje om aantekeningen te maken ook. Met een heus klein pennetje. In de omgeving kun je alle parken en bossen doen. Zorg voor ritme en regelmaat. Als je er een langdurig project van maakt, wat elke dag terugkomt, compleet met vriendjes, heb je echt een minder slome niks-vakantie.

4. Mocht je over een huisdier nadenken dan is het nu het moment. Wij zijn voor huisdieren. En de timing is subliem. Je bent twee weken met zijn allen thuis, dus jullie kunnen met zijn allen aan het dier wennen. En er natuurlijk voor zorgen. Soms moet het jonge diertje nog even wennen en is het ‘s nachts wakker. Geen punt, want jullie kunnen allemaal uitslapen of zelfs overdag nog even een middagslaapje doen. Voor een dier zorgen vinden kinderen meestal erg leuk, maar voor kleine kinderen is het fijn als jij het ook een beetje in de gaten houdt. Dus mocht je het overwegen… wij zeggen doen!

5. Hou een groot slaapfeest. Of meerdere. Misschien niet iedere dag, maar als je een paar keer vriendjes laat slapen, heb je kans dat jouw kinderen op een ander moment teruggevraagd worden. En heb wellicht een dagje voor jezelf. En kun je misschien zelfs werken. Het is sowieso een investering voor later. Voor de meeste ouders is het een heel geregel om alle vakanties sluitend te krijgen qua oppas. En als er veel kinderen bij jou zijn, kun je op een ander moment vragen of jouw kinderen bij het vriendje kunnen blijven. Bijkomend voordeel is dat je, behalve een enorme rommel, ook meestal geen kind hebt aan je eigen kinderen.

6. Maak van de avondmaaltijd het hoogtepunt van de dag. Goed moment om de kinderen te leren koken. Zelfs kleine kinderen kun je al leren wat ze in de keuken kunnen doen. Overleg met de kinderen wat jullie gaan maken, wat jullie daarvoor nodig hebben en hoe jullie dat gaan maken. Pizza in de oven gooien is geen koken, maar zelf pizzadeeg maken en zelf de bodem beleggen is voor kinderen een feestje. Salades maken is ook voor kleine kinderen een makkie. Maar kinderen vanaf een jaar of zeven kunnen echt al koken. En naast koken kun je natuurlijk bakken. Op internet vind je allerlei leuke sites waarop kinderen zelf leren koken. 

7. Een vakantie is ook een goed moment om iets te leren wat tijd kost. Breien, naaien, puzzelen, spelletjes of zelfs gamen. Ben je normaal niet zo’n fan van uren lang gamen? Zelfs dat is leuk voor de vakantie. Als je lang gamen koppelt aan vakantie, hebben de kinderen ook niet snel het gevoel dat ze dat altijd mogen. Het is iets uitzonderlijks.

8. Oké, het is geen topweer. Maar met een vuurkorf, partytent (natuurlijk niet de vuurkorf onder de partytent) of misschien zelfs een echte tent kun je toch lekker buiten spelen. Haal de winterjassen weer van zolder en de kinderen hebben geen last van de kou. Als kinderen buiten zijn, krijgen ze veel meer energie en worden vermoeider dan als ze de hele dag voor de tv op de bank zitten. Daar worden de meeste gezinnen erg lamlendig van.

9. Plan je vakantie. Je kunt wel gewoon kijken waar je zin in hebt, maar waarschijnlijk kom je dan niet veel verder dan de bank. En dan heb je aan het eind van de vakantie het onbestemde gevoel dat je niks gedaan hebt. Wat dan ook meestal zo is. Plan, maak afspraken en zet alles op papier. Hang een groot vel in de keuken en schrijf er met een dikke stift het programma op. Wil je zelf eens naar het museum, maar zijn jouw kinderen daar niet voor te porren? Vraag een vriendin of collega-moeder met kids in dezelfde leeftijd als die van jou. Grote kans dat ze het dan wel leuk vinden. Doe dingen waar je normaal niet aan toe komt. Als je dingen inplant, kun je bijvoorbeeld vroeg naar de bioscoop zodat je ochtendkorting krijgt. En op sommige dagen zijn evenementen of musea goedkoper dan normaal. Laat je alles op zijn beloop, dan sta je soms voor gesloten deuren of betaal je meer dan nodig is.

10. Neem een gratis proefabonnement op Netflix. Als je echt geen abonnement wilt, zeg je de dag erna gelijk weer af. In de vakantie is het erg fijn als je iedere dag een of twee leuke films kunt kijken met de kinderen. Op tv is er ook vaak wel wat meer op dat gebied, maar als je zelf kunt kiezen, is dat toch fijn. En het is ook leuk om na een vermoeide dag met zijn tweeën nog wat films te bekijken die je altijd nog een keer wilde zien (dit is trouwens geen reclame, dit is een tip uit eigen ervaring. Toegegeven… wij zijn wel blijven hangen).

Share.

About Author

Leave A Reply