10 leuke dingen om te doen in de vakantie

12
Wij zijn dol op vakantie. Lekker even geen wekker en niemand in de stress omdat er te weinig uren in de dag zitten… Maar het moet dan wel lekker weer zijn. Van twee weken koud en druilerig weer zijn wij geen fan. Dan moeten we namelijk alle registers opentrekken om er toch voor de kids het verwachte feestje van te maken. 10 tips van een ervaringsdeskundige die bij de eerste druppel regen al moet vechten tegen het gevoel van een depressie.

1. Lees een boek. Zoek een dik boek uit dat de kinderen allemaal leuk vinden. Niet te moeilijk voor de kleinste, niet te makkelijk voor de grootste. Het moet wel dik zijn. Zo kun je de hele week voorlezen. Op de bank onder een dekentje, in de bus naar oma, bij de Italiaan omdat je toch een keertje met zijn allen de deur uitgaat. Sybiel van 4MamaMagazine heeft jaren lang iedere vakantie een Harry Potter-boek gelezen. De boeken worden steeds dikker en de hoofdpersonen steeds ouder. Ze groeien als het ware mee. In het begin lazen ze kleine stukken, maar bij het laatste deel lazen haar kinderen ook zelf hele stukken voor. Eerlijk is eerlijk, het is ook een leuk boek voor ouders.

2. Gooi je regels overboord en maak een megahut van je huiskamer. Je kunt alle dekens, lakens, oude gordijnen en tafels en stoelen van zolder gebruiken. Aan het eind van de dag schuif je het geheel een beetje opzij, zodat jullie samen op de bank bij de tv kunnen. Maar verder maak je er een groots project van. De kinderen kunnen er spelletjes doen, boeken lezen, gamen, zelfs met vriendjes in slapen.

3. Maak er een beweegvakantie van. Kinderen vinden bewegen best leuk, maar moeten soms een beetje aangeslingerd worden. En hebben ze soms (net als hun moeders) niet zo’n zin als het koud en regenachtig is. Maar het werkt erg verfrissend en motiverend om het toch te doen. Ga iedere dag een wandeling maken. Lekkere broodjes en drankjes doen wonderen. Een opschrijfboekje om aantekeningen te maken ook. Met een heus klein pennetje. In de omgeving kun je alle parken en bossen doen. Zorg voor ritme en regelmaat. Als je er een langdurig project van maakt, wat elke dag terugkomt, compleet met vriendjes, heb je echt een minder slome niks-vakantie.

4. Mocht je over een huisdier nadenken dan is het nu het moment. Wij zijn voor huisdieren. En de timing is subliem. Je bent twee weken met zijn allen thuis, dus jullie kunnen met zijn allen aan het dier wennen. En er natuurlijk voor zorgen. Soms moet het jonge diertje nog even wennen en is het ‘s nachts wakker. Geen punt, want jullie kunnen allemaal uitslapen of zelfs overdag nog even een middagslaapje doen. Voor een dier zorgen vinden kinderen meestal erg leuk, maar voor kleine kinderen is het fijn als jij het ook een beetje in de gaten houdt. Dus mocht je het overwegen… wij zeggen doen!

5. Hou een groot slaapfeest. Of meerdere. Misschien niet iedere dag, maar als je een paar keer vriendjes laat slapen, heb je kans dat jouw kinderen op een ander moment teruggevraagd worden. En heb wellicht een dagje voor jezelf. En kun je misschien zelfs werken. Het is sowieso een investering voor later. Voor de meeste ouders is het een heel geregel om alle vakanties sluitend te krijgen qua oppas. En als er veel kinderen bij jou zijn, kun je op een ander moment vragen of jouw kinderen bij het vriendje kunnen blijven. Bijkomend voordeel is dat je, behalve een enorme rommel, ook meestal geen kind hebt aan je eigen kinderen.

6. Maak van de avondmaaltijd het hoogtepunt van de dag. Goed moment om de kinderen te leren koken. Zelfs kleine kinderen kun je al leren wat ze in de keuken kunnen doen. Overleg met de kinderen wat jullie gaan maken, wat jullie daarvoor nodig hebben en hoe jullie dat gaan maken. Pizza in de oven gooien is geen koken, maar zelf pizzadeeg maken en zelf de bodem beleggen is voor kinderen een feestje. Salades maken is ook voor kleine kinderen een makkie. Maar kinderen vanaf een jaar of zeven kunnen echt al koken. En naast koken kun je natuurlijk bakken. Op internet vind je allerlei leuke sites waarop kinderen zelf leren koken. 

7. Een vakantie is ook een goed moment om iets te leren wat tijd kost. Breien, naaien, puzzelen, spelletjes of zelfs gamen. Ben je normaal niet zo’n fan van uren lang gamen? Zelfs dat is leuk voor de vakantie. Als je lang gamen koppelt aan vakantie, hebben de kinderen ook niet snel het gevoel dat ze dat altijd mogen. Het is iets uitzonderlijks.

8. Oké, het is geen topweer. Maar met een vuurkorf, partytent (natuurlijk niet de vuurkorf onder de partytent) of misschien zelfs een echte tent kun je toch lekker buiten spelen. Haal de winterjassen weer van zolder en de kinderen hebben geen last van de kou. Als kinderen buiten zijn, krijgen ze veel meer energie en worden vermoeider dan als ze de hele dag voor de tv op de bank zitten. Daar worden de meeste gezinnen erg lamlendig van.

9. Plan je vakantie. Je kunt wel gewoon kijken waar je zin in hebt, maar waarschijnlijk kom je dan niet veel verder dan de bank. En dan heb je aan het eind van de vakantie het onbestemde gevoel dat je niks gedaan hebt. Wat dan ook meestal zo is. Plan, maak afspraken en zet alles op papier. Hang een groot vel in de keuken en schrijf er met een dikke stift het programma op. Wil je zelf eens naar het museum, maar zijn jouw kinderen daar niet voor te porren? Vraag een vriendin of collega-moeder met kids in dezelfde leeftijd als die van jou. Grote kans dat ze het dan wel leuk vinden. Doe dingen waar je normaal niet aan toe komt. Als je dingen inplant, kun je bijvoorbeeld vroeg naar de bioscoop zodat je ochtendkorting krijgt. En op sommige dagen zijn evenementen of musea goedkoper dan normaal. Laat je alles op zijn beloop, dan sta je soms voor gesloten deuren of betaal je meer dan nodig is.

10. Neem een gratis proefabonnement op Netflix. Als je echt geen abonnement wilt, zeg je de dag erna gelijk weer af. In de vakantie is het erg fijn als je iedere dag een of twee leuke films kunt kijken met de kinderen. Op tv is er ook vaak wel wat meer op dat gebied, maar als je zelf kunt kiezen, is dat toch fijn. En het is ook leuk om na een vermoeide dag met zijn tweeën nog wat films te bekijken die je altijd nog een keer wilde zien (dit is trouwens geen reclame, dit is een tip uit eigen ervaring. Toegegeven… wij zijn wel blijven hangen).

Share.

About Author

12 reacties

 1. I together with my friends were found to be checking out the good tips located on your web blog and then all of the sudden got a horrible feeling I had not thanked the website owner for those secrets. The people had been joyful to read all of them and have in effect truly been taking advantage of them. Appreciation for truly being indeed considerate as well as for selecting this sort of ideal useful guides millions of individuals are really wanting to understand about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to sooner.

 2. I intended to send you one tiny remark to finally say thank you yet again over the exceptional suggestions you’ve shown at this time. This is quite unbelievably open-handed of people like you to allow unhampered what most people would have distributed for an electronic book to help make some money for their own end, certainly now that you might well have tried it in the event you desired. The secrets additionally served to be a great way to comprehend the rest have a similar dreams similar to mine to figure out more and more with regard to this condition. I am certain there are some more fun sessions in the future for individuals who find out your blog.

 3. Thanks for all your labor on this site. Debby really likes participating in internet research and it is simple to grasp why. A number of us notice all concerning the dynamic ways you give priceless tricks via this web site and therefore invigorate participation from others on the subject matter while our daughter is always studying so much. Have fun with the rest of the year. You’re carrying out a glorious job.

 4. I wanted to compose you one little bit of observation in order to thank you so much as before about the striking methods you’ve shown above. It is certainly unbelievably open-handed with you to offer unreservedly just what most of us could possibly have advertised as an electronic book to get some profit for their own end, specifically considering the fact that you might have done it in case you wanted. The tricks in addition worked as the good way to be certain that most people have similar eagerness just like my personal own to grasp a lot more in respect of this problem. I think there are several more pleasant occasions ahead for folks who scan your blog.

 5. I simply wanted to say thanks once again. I am not sure the things I would have taken care of without those hints shown by you over my industry. It previously was a real intimidating difficulty in my opinion, however , being able to see your well-written style you dealt with that took me to cry for fulfillment. Now i am happy for your service and even pray you comprehend what a powerful job you have been carrying out teaching some other people all through your webblog. I am certain you’ve never come across all of us.

 6. Thank you so much for giving everyone a very terrific possiblity to check tips from here. It’s usually so pleasing plus jam-packed with fun for me and my office acquaintances to visit your web site at a minimum 3 times in a week to find out the fresh guidance you have got. And definitely, we are at all times amazed concerning the staggering hints served by you. Selected 4 points in this posting are essentially the finest we’ve ever had.

 7. I and my buddies came reviewing the good hints located on your website and then all of the sudden I got a horrible feeling I never thanked you for those secrets. Those young men happened to be certainly passionate to study them and have now honestly been taking advantage of them. Appreciate your actually being considerably accommodating and then for considering varieties of exceptional subject areas millions of individuals are really wanting to be aware of. My honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 8. I needed to compose you the tiny remark to help thank you very much the moment again regarding the remarkable views you’ve discussed here. It’s remarkably generous with you to offer without restraint just what most of us would’ve marketed as an e book in order to make some bucks on their own, mostly now that you could have done it if you decided. The inspiring ideas in addition acted to be the easy way to understand that most people have the identical keenness much like my own to grasp way more when it comes to this matter. I know there are several more fun situations in the future for people who start reading your site.

 9. I definitely wanted to construct a quick note in order to thank you for some of the great secrets you are giving out here. My long internet look up has at the end of the day been compensated with professional tips to share with my classmates and friends. I would say that many of us readers are rather lucky to be in a fabulous community with so many outstanding professionals with valuable basics. I feel very fortunate to have seen the website page and look forward to some more amazing moments reading here. Thanks again for all the details.

 10. I wanted to write you the little bit of note in order to thank you so much again with your beautiful basics you’ve discussed on this website. It is so extremely open-handed of people like you to make without restraint precisely what a lot of people would have offered for an e-book in making some money on their own, certainly since you might well have done it in the event you wanted. These techniques also acted as a fantastic way to know that other individuals have the same desire the same as my very own to figure out good deal more around this condition. I know there are a lot more pleasant situations in the future for people who read carefully your blog post.

 11. I simply wanted to make a small remark in order to thank you for these magnificent suggestions you are writing here. My time intensive internet research has now been compensated with brilliant facts and strategies to exchange with my pals. I ‘d assert that most of us website visitors are really fortunate to exist in a good place with many lovely people with useful tactics. I feel very much happy to have used your entire webpage and look forward to so many more enjoyable times reading here. Thank you once again for everything.

Leave A Reply