Zondag staat deze mama uit, doe je mee?

0
Wij hebben een gezin, wij hebben een baan, wij hebben vrienden, wij doen aan sport, wij lezen de krant, wij volgen soms ook nog een studie…. wij hebben het druk. Te druk. Zondag wordt bij ons rustdag.

In het christendom is de zondag de wekelijkse rustdag, bij Joodse mensen is dat op zaterdag (sjabbat). In de bijbel staat namelijk dat God in zes dagen de aarde heeft geschapen en dat hij op de zevende dag daarvan uitrustte. Veel religieuze mensen doen dat daarom ook. Wel of niet gelovig, wij zijn er wel voor om een dag per week eens even niks te hoeven. Wij vinden eigenlijk dat we teveel moeten en teveel doen. We zijn toe aan een verandering.

Zaterdag vinden wij de leukste dag van de week. Maar ook een hele drukke. ’s Morgens eerst sporten. Naar het voetbalveld, de hockey of desnoods naar de korfbal. Daarna gezellig met z’n allen naar de markt ’s om boodschappen te doen. ‘s Avonds iets makkelijks eten, als we niet met een patatje op een terras belanden. Of uit eten. Ook komen er vaak vrienden op bezoek, die van ons of die van de kinderen. Dus niet erg geschikt als rustdag. Zondag is er een betere dag voor.

Waarom zou een dagje geplande rust goed zijn voor ons? Omdat het duidelijk is. Zondag? Nee, dan hebben wij een rustdag. Geen was, geen stofzuigen, geen kamers opruimen… Nee! Mama mag de hele dag lummelen. En de rest van de familie ook. Het is ook een goede manier om de week af te sluiten en je voor te bereiden op de nieuwe week. Zo hobbel je niet doodmoe de nieuwe week in.

Het woord zegt het eigenlijk al: zón-dag. Wij pleiten dan ook voor iedere zondag zon. Oké, niet heel haalbaar (we wonen natuurlijk in Nederland), maar we willen eigenlijk wél ieder zondag naar buiten. Met zijn allen een luchtje scheppen. Even naar het bos, het park of het strand. Even de kinderen bewust maken van ons mooie kikkerlandje. Even aandacht voor elkaar en de kinderen. Als je gaat wandelen, komen er ineens gesprekken die je in de rush van de dag niet zo snel voert. En buitenlucht maakt je hoofd leeg.

Je hebt lekker uitgeslapen, je hebt je gedachten even op orde gebracht, de week geëvalueerd. Dan kun je als afsluiter van de heerlijke dag met je gezin nog even de komende week doornemen. Met je lief nemen jullie alle afspraken, tien minuten-gesprekken en het halen of brengen van de kinderen door. De kinderen weten wanneer het sportdag is of dat ze moeten overblijven. Ze leren meteen dat ze op maandag en woensdag hun gymkleren mee moeten nemen. Kortom, je staat minder voor verrassingen in de nieuwe week.

Wij zijn om, wij gaan het doen! 6 dagen per week zijn wij 100% moeder, echtgenoot, dochter, vriendin en werknemer. Maar zondag gaan wij uit. Door onze rust te pakken zijn we al snel leuker en aardiger voor onszelf én voor anderen.

Share.

About Author

Leave A Reply