7x In een handomdraai een lentetuin

3
De kussens van de tuinbank lagen ver weggestopt in de schuur, maar ik heb ze weer gevonden! En dus hebben we alweer heerlijk in de zon kunnen zitten afgelopen weekend. Oké, toegegeven, het ziet er nog niet helemaal gezellig uit in onze tuin. Het is duidelijk winter geweest en de tuin ligt er een beetje sneu bij. Tijd dus om de tuin onder handen te nemen. Tijd voor een lentetuin!

1. Ramen
Zodra de zon wat vaker gaat schijnen, valt de tuin mij ineens weer op. En als ik naar de tuin kijk, kijk ik allereerst door een raam vol kinderneusjes en handafdrukken. Stap één om weer van de tuin te genieten: lap even de ramen. Dan ziet je groene lapje grond er meteen mooier én meer uitnodigend uit, zo in de zon. Lees onze post hier om dit klusje makkelijk en snel te klaren.

2. Blaadjes
Na de winter ligt onze tuin altijd vol met bladeren. En niet met van die mooi gekleurde gezellige blaadjes, maar met een grote berg lelijke bruine papperige blaadjes. Het scheelt enorm om even tien minuten met de bezem door de tuin te gaan. Het ziet er meteen opgeruimder, schoner en leuker uit als het ‘winterafval’ weg is.

3. Avond
Ik vind het heel gezellig om wat lichtjes in de tuin te hebben als het donker is. Dan wordt buiten toch écht een beetje binnen. Waar ik voorheen altijd tegenaan liep, was het gebrek aan stroom in onze tuin. Als oplossing heb ik kandelaars met kaarsen aan de schuttingen gehangen. Maar nu ben ik dus verliefd geworden op deze snoerloze lampen van Gacoli. Ze zien er gaaf uit, werken op zonlicht en kunnen 365 dagen per jaar buiten blijven! Ultiem! Er zijn er zelfs een paar in de collectie die bij schemering vanzelf aanspringen en na een aantal uur ook zelf weer uitgaan. Functioneel én mooi, dan ben ik dus verkocht!

Lentetuin lampje

Draadloze tuinverlichting van Gacoli. Zóooo gaaf!

4. Bloemetjes
Een paar bloemetjes geven een instant lentegevoel. Dus ga langs het tuincentrum en koop een paar vrolijke bloemetjes. Het versterkt het lentegevoel in je hoofd als bloemen ziet in je tuin en het fleurt de boel lekker op. Het is, zeg maar, een soort nieuwe garderobe voor je tuin! Niet te moeilijk doen: koop ze kant en klaar in bak/mand/teil. Neerzetten en klaar! Deze mama houdt van snel en efficiënt met groots effect!

5. Tuinmeubilair
Zorg dat het tuinmeubilair er weer uitnodigend uitziet. Ga met bezem of borstel erlangs, zodat alle zand, mos en (gadver!) vogelpoep eraf is. Eventuele kussens opzoeken in de schuur en klaarzetten. Tafeltje schoonmaken, zodat je er je kopje koffie/thee/wijntje weer neer wilt zetten en klaar is Kees! Mocht de groene aanslag hardnekkig zijn, dan kun je hier tips vinden om je tuin natuurlijk te reinigen.

6. Snoeiwerk
Naast de snelle ingrepen hierboven moet ik ook hier en daar wat snoeien en bijknippen in de tuin. Dat probeer ik tussen de bedrijven door te doen. Want een hele dag in de tuin werken gaat het ‘m niet worden naast alle dagelijkse bezigheden (lees: werk, huishouden en kids). Ik maak het voor mezelf behapbaar, dus ik knip en snoei maximaal twee planten per keer. Zo blijft het overzichtelijk en leuk om te doen. Ook is de hoeveelheid tuinafval op deze manier te doen, want anders krijg ik het (in hartje Rotterdam) niet allemaal in de container gepropt. Als je elke week iets aanpakt, ben je in een paar weken een heel eind opgeschoten en kom je steeds dichter in de buurt van een tuin die klaar is voor de lente!

7. Zet de moestuintjes van Albert Heijn in je lentetuin
Jouw kind heeft vast ook moestuintjes van de Albert Heijn gespaard en ze met liefde binnenshuis verzorgd. Ze mogen nu naar buiten! Eh, als ze tenminste 5 centimeter groot zijn. We gaan er gewoon vanuit dat er geen nachtvorst meer komt. Je kunt ze overpotten in een vrolijk gekleurde bloempot of gewoon in de grond. Echt lente toch, al die kleine stekjes overal? En zo is je kind meteen ook graag in de tuin.
En om het lentegevoel te verspreiden: deze moestuin-cupcakes (huisvanbelle) doen het vast héél goed als jullie buiten zitten te genieten in de eerste zonnestralen! De cupcakes op de foto zijn zelfgebakken en ter variatie zijn er ook vanille cupcakes (met chocola als potgrond) gemaakt.

Recept lentetuin

Recept: huisvanbelle Foto: Tjarda en Annely van Schaik

 

Share.

About Author

3 reacties

Leave A Reply