Kinderangsten, hoe komt het en wat doe je eraan?

0
Alle kinderen zijn weleens bang. Doordat ze de wereld en het leven (nog) niet altijd begrijpen, kunnen ze soms last hebben van angsten. De een heeft er wat vaker last van dan de ander. Hier een aantal tips om je kind te helpen als het bang is. Want, eerlijk is eerlijk, mama wil ’s nachts liever slapen dan op monsterjacht…

1. Besef dat fantasie angstig kan maken
Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar het hebben van een grote fantasie kan ook een keerzijde hebben in de vorm van angst. Vanaf 1,5 tot 6 jaar is de grens tussen realiteit en fantasie niet duidelijk bij kinderen. Ze zien veel om zich heen en soms slaat hun fantasie op hol. Dan kunnen ze bang zijn van: het donker, ‘enge’ geluiden, insecten, monsters onder het bed, het afvoerputje in bad, de stapel kleding of hun eigen speelgoedpoppen.

Wat je kunt doen
Wees zuinig met geruststellen, want kinderen hebben er meer aan om te leren hoe ze met de situatie om moeten gaan. Luister samen naar de ‘enge’ geluiden en benoem wat je hoort. Jaag samen de monsters onder het bed en achter de gordijnen weg. Bedenk een leuke manier om dat te doen. Roep je keihard ‘boe’ of blaas je ze gewoon weg? Bekijk samen welke vormen de spullen in de kamer hebben als het licht aan is en welke vorm ze hebben wanneer het licht uit is. Wij maken er vaak een spelletje van om het luchtig te houden. Zo leg je de focus niet op de angst zelf, maar op de oplossing. Als je kind leert om met de enge situatie om te gaan, gaat de angst weg. En je hebt samen ook nog een leuk momentje, want een spelletje doen voor het slapen gaan is best leuk! Ook cabaratier Jochem Meijer had kinderen die niet wilden gaan slapen. Dit was zijn succesvolle oplossing!

2. Let op je woorden
Oudere kleuters gaan steeds beter horen wat jij zegt, maar begrijpen het nog niet allemaal goed. Angst vanuit fantasie verschuift naar angst voor de realiteit. Dus een nieuwsitem over een brand in huis, een verhaal over het oppakken van een inbreker of een gesprek tussen twee volwassenen over een zware storm… ze pikken het op. Maar ze snappen nog niet precies wat er gezegd wordt en dat kan eng zijn. Ook worden ze zich bewust van het oordeel van anderen en dan vooral van die van papa en mama. Dit kan zorgen voor angsten als: niet lief gevonden worden, angst voor andere kinderen of bang zijn om straf te krijgen.

Wat je kunt doen
Zorg in het bijzijn van kids dat je woorden kiest die begrijpelijk zijn of probeer, zodra je merkt dat je kind bang is, uit te leggen waarover je praat. Dat een inbreker iets anders is dan een kind dat iets stouts doet. Dat een brand erg is, maar dat er brandmelders hangen om jullie te waarschuwen. Dat het dak kraakt omdat de wind ertegenaan blaast tijdens een storm. Leg uit wat je precies bedoelt, benoem de situatie en laat zien dat jij niet bang bent. Dat neemt de angst ook bij je kind weg.

3. Ga niet teveel beschermen
Schoolgaande kinderen hebben weer heel andere angsten. Ongelukken, de dood, niet aardig gevonden worden, niet goed kunnen presteren op school. Reële angsten, die voortkomen uit bijvoorbeeld televisiebeelden die ze zien. Zodra je kinderen tieners worden, hebben ze de meeste kinderangsten overwonnen. Maar ze delen nog wel dezelfde angsten als volwassenen, zoals de dood. Dat mama ook dood kan gaan, daar kunnen ze over gaan piekeren als ze zoiets voorbij zien komen in een film.

Wat je kunt doen
Kijk naar je kind en vraag naar wat hem bang maakt. Kom niet meteen met oplossingen, maar luister eerst eens rustig. (Best lastig als je eigenlijk van je avond wilt gaan genieten…) Leg uit dat sommige situaties – zoals op jonge leeftijd overlijden- kunnen voorkomen, maar een uitzondering zijn. Dat dood gaan meer hoort bij erg zieke of heel oude mensen. Geef zelf het goede voorbeeld. Laat zien wat jij doet als je bang bent. Gebruik humor en zorg ervoor dat je kind jou vertrouwt. Als jij zegt dat het goed is, is het goed en hoeft het niet bang te zijn. Probeer samen leuke gedachtes te bedenken om te gebruiken als het piekeren toeslaat (werkt ook bij mama!).
Ga je tiener niet beschermen door bijvoorbeeld alles te verbieden of af te schermen, want hij of zij kan ook op een andere plek die enge film kijken. Zorg dat je alles bespreekbaar maakt en dat je hem of haar serieuze zaken toevertrouwt. Dat neemt angsten weg en geeft zelfvertrouwen. Als je je tiener als volwassene behandelt, zal het zich ook eerder verantwoordelijk gedragen.

O ja, wat je dus niét moet doen:

  • je kind dwingen te doen waar hij bang voor is
  • net doen alsof je zelf nooooit bang bent
  • zeggen dat hij zich niet moet aanstellen
  • de situaties vermijden waar je kind bang voor is
  • 20x die monsters wegjagen, want dat komt niet zo zelfverzekerd over en werkt dus averechts

Bron: allesoverkinderen.nlgezondheidsnet.nl

Share.

About Author

Leave A Reply