Kinderen en toch een schoon, fris huis? Het kan!

1

Dit is de eerste column van onze bewust leven-coach Willemijn! Willemijn de Vin, moeder van Iben (8), Anaïs (3) en Rive (1), is een hippe mama die verhuist is van een klein dorp naar de grote stad. Als voorstander van een bewuste, gezonde levensstijl is ze voortdurend op zoek naar producten en oplossingen die goed zijn voor lijf en planeet. Stap voor stap probeert ze haar ontdekkingen te introduceren in haar eigen leven en bij haar man en kids. Soms met groot, soms met minder groot succes. Hier deelt ze haar tips, zodat ook jij (en wij) bewuster kunnen leven zonder geitenwollensokken aan te hoeven trekken!

Hoera, bijna lente! Het is nog koud, maar met zo’n heerlijk zonnetje krijg ik zin in een schoon en fris huis. Het liefst doe ik dat met middelen die ook schoon, fris en vriendelijk zijn voor mezelf, mijn kids, het milieu en mijn portemonnee. Daarom een lijstje met mijn favoriete DIY schoonmaakmiddelen:

1. Ramen poets je makkelijk met 1 deel azijn en 1 deel water in een gebruikte, schone spuitflacon. Sprayen, poetsen met een oude theedoek tot het raam droog is en weg vieze kinderhandjes!

2. Een prima schuurmiddel maak je door 2 kopjes baking soda, 1/2 kopje vloeibare zeep en 4 eetlepels glycerine te mengen. Voor een lekker geurtje kun je 10 druppels citroen etherische olie toevoegen.

3. Vloeibare zeep kun je ook zelf maken door 20 gram zeep te raspen en dit in 1 liter water aan de kook te brengen. Zet het vuur uit als de zeep is opgelost en laat het een nachtje staan. Om de zeep weer vloeibaar te maken, roer je het nu goed door met een staafmixer of garde. Kun je prima je zeeppompjes in huis mee vullen. Voeg eventueel wat glycerine toe voor wat meer verzorging van de handen.

4Gooi je uitgeperste citroenschillen niet meteen in de prullenbak. Stop ze in een (glazen) pot, schenk er natuurazijn bij tot ze onderstaan en laat een week of twee staan. Zeef dan de schillen eruit en giet de azijn in een gebruikte, schone sprayflacon. Je hebt nu een prima huishoudspray. Misschien moet je even wennen aan de azijngeur, maar die trekt snel weg en ik vind het beter ruiken dan de chemische variant!

5. Met je uitgeperste citroenschil kun je nog meer: vlekken wegboenen op je aanrecht, of je vaatwasser, koelkast en vuilnisbak een lekker fris geurtje geven!

6. De afvoer kun je op de volgende manier prima schoon krijgen: giet een kopje baking soda, een kopje zout en een kopje azijn in je afvoer (toilet, douche, gootsteen). Na een kwartiertje gooi je er een liter kokend water op. Als je dit 2 x per maand doet, blijven je afvoerbuizen heel schoon. Bij een hardnekkige verstopping herhaal je dit zo’n 5 x op een dag. Wedden dat je geen loodgieter nodig hebt!

Nog meer schoonmaaktips nodig? Lees dit artikel in ons online tijdschrift!

Share.

About Author

1 reactie

Leave A Reply