6 Supersnelle schoonmaaktips voor mama’s zonder zin (eh, tijd)

0
Overal vette vingers, geplette hagelslagjes, verdwaalde M&M’s, dikke lagen stof, modderspetters en meer van die vlekken en vegen, je kent ze vast wel. En dan vallen ze opeens allemaal tegelijk op. Help! 6 Schoonmaaktips om makkelijk, en vooral snel, je huis schoon te maken én houden.

1. Tijd is kostbaar
Schoonmaken is best zonde van je kostbare tijd, vinden wij, maar een schoon huis is wel fijn. Dus neem het schoonmaken mee in je dagelijkse routine, in plaats van er een hele zaterdag aan kwijt te zijn. Het is veel leuker om met de kids op stap te gaan in het weekend! Dus pak een doekje met schoonmaakmiddel en loop elke dag even 5 minuten langs de plekken die iedereen vaak aanraakt. Elke dag een andere kamer. Elke dag een andere route.

2. Zelfs de plintjes
Verdeel je huis in ruimtes van 2 x 2 meter en concentreer je per dag op één zo’n oppervlakte, van vloer tot plafond. Het is niet te groot en lekker overzichtelijk om aan te pakken. Zelfs de plintjes kun je dan aandacht geven! Wel stoppen als je het af hebt, anders heb je morgen geen zin in de volgende vierkante meters! Reken op een half uurtje als je echt elke cm stoft, dweilt, poetst. Wedden dat je plekjes tegenkomt die je nog nooit (van dichtbij) hebt gezien. (Oeps)

3. Aangekoekte bakplaten
Gebruik handige trucjes om met weinig moeite (wij zijn lui) iets schoon te maken. Die aangekoekte bakplaten bijvoorbeeld, daar wil je toch echt niet aan beginnen? Tip: haal ze uit de oven en stop ze in een vuilniszak. Zet een bakje ammoniak in de zak op de platen. Knoop in de vuilniszak en leg ‘m een nacht buiten in de tuin. De volgende dag hoef je ze alleen nog even af te spoelen. Dit klusje kost je in totaal 10 minuten.

4. Brandschoon in 3 minuten
Van een schone gootsteen word ik instant blij. Je hebt het niet altijd door, maar die gootsteen is eigenlijk altijd vies. Maar de gootsteen kan ook in een handomdraai glimmen! Spons met een beetje bleek erdoor. Daarna sponsje met groene zeep en hij glimt je tegemoet. De hele keuken ziet er meteen beter uit als er één ding brandschoon is. Het kost je 3 minuten.

5. Schone ramen in een handomdraai
Hier staan standaard overal neusjes en vingertjes op de ramen. Om je ramen in een handomdraai streeploos schoon te krijgen, neem je een emmer heet water met een scheutje schoonmaakazijn. Met een schuursponsje alle vlekken eraf poetsen en dan met een wisser erover. Per raam 5 minuten bezig en je hoeft echt niet meteen alle ramen te doen, want dat is dus niet leuk.

6. Stofplan
Aaaaargh stof! Overal, altijd stof. Als je een stofplan bedenkt, hou je het een beetje in de hand. Dus kies een bepaalde hoogte en neem met een stofdoek alles af wat zich op die hoogte bevindt. Loop elke dag 10 minuten door één ruimte en je weet zeker dat je over een tijdje je hele huis gehad hebt en de stof wat beter onder controle hebt. Sowieso heb je die enorme stoflaag op de kasten ook weer eens weggehaald.

Meer schoonmaaktips nodig? Lees ook deze column van onze bewust leven-coach Willemijn! Fijn voor je huis, voor je gezondheid en voor je portemonnee!

Share.

About Author

Leave A Reply