Tips van docenten voor de middelbare schoolkeuze

0
Al tig open dagen bezocht? Dan kan het je af en toe gaan duizelen. Zoveel scholen, zoveel onderwijstypen en zoveel verschillende meningen…Weten jullie niet meer waar jullie op moeten letten? Wij vroegen een aantal middelbare school docenten welke tips zij kunnen geven voor het maken van een goede schoolkeuze. Wellicht helpt het jou en je kind bij het maken van een goede keuze! Lees hier hun tips en doe er je voordeel mee!

Claudia van den Berg-den Oudsten en Jessica van der Horst zijn docenten op het Libanon Lyceum in Rotterdam. Dit zijn hun tips:

Claudia (docent Nederlands, mentor 3 VWO):
‘Waar je als ouder op moet letten bij het maken van een schoolkeuze? Of het soort onderwijs bij je kind past, of er vriendjes en vriendinnetjes naar dezelfde school gaan, of het zich er prettig voelt en of het er veel kan leren. Niet belangrijk: of de school goed bekend staat. Het gaat erom of joúw kind zich er thuis voelt.’

Jessica (docent Engels, mentor 2 HAVO):
‘Het lijkt een open deur, maar kies het type onderwijs dat bij het kind past. Heel rechtlijnig: leergierige kinderen zullen snel uitkomen op een havo of vwo. Andere kinderen hebben een meer praktische aard en komen beter uit de verf op een vmbo. Maar binnen deze niveaus hebben scholen ook steeds vaker een eigen identiteit, bijvoorbeeld tweetalig onderwijs, sportieve opties, Dalton etcetera. Kijk of dit een variatie is die goed aansluit op het kind.
Bedenk ook of je kind eventueel begeleiding nodig heeft en welke faciliteiten een school biedt voor deze begeleiding. Probeer zoveel mogelijk praktische informatie in te winnen en niet teveel af te gaan op filosofieën die niet onderbouwd worden.
Mijn ultieme schoolkeuze tip? Maak samen met je kind alvast een voorselectie en laat je kind goed onderbouwen waarom het wel en waarom het niet voor een school kiest. Doe dit rustig en op een fijne manier. Luister naar je kind en stuur bij als hij of zij alleen voor een school kiest omdat daar vriendjes naartoe gaan.’

Kijk voor nog veel meer tips van leraren en voor meer info & inspiratie rondom het kiezen van een middelbare school in onze Middelbare School Special!

PS. Heb je zélf een goeie tip, laat het ons weten via een mailtje of laat ‘m hieronder bij de opmerkingen achter!

Share.

About Author

Leave A Reply