Niet je bord leegeten!

5
Het is een crime als je kinderen niet willen eten. Mijn moeder heeft, toen ze klein was, een keer een hele dag niks te eten gekregen omdat ze haar spinazie niet opat. En wij betrappen onszelf weleens op ‘Eerst je bord leegeten, anders krijg je geen toetje!’. Fout, fout, fout! Kinderen die hun bord moeten leegeten, worden vaker dikke kinderen. En dikkere volwassenen.

Meer eten
Als kinderen meer eten dan ze lusten, gaan ze later ook meer eten dan nodig. Die kinderen hebben als ze ouder zijn een hogere BMI dan kinderen die hun spinazie wel mochten laten staan. BMI staat voor De Body Mass Index (je gewicht in verhouding tot je lichaamslengte). Een hoge BMI is niet goed, dat betekent dat jij of je kind een hoger gezondheidsrisico loopt. De BMI kun je berekenen voor kinderen en volwassenen van 2 t/m 70 jaar op voedingscentrum.nl

Ik zit vol
Door verplicht het bord leeg te moeten eten, herkennen kinderen de innerlijke seintjes van ‘honger hebben’ en ‘vol zitten’ niet goed meer. Ook dat werkt door op latere leeftijd. Sommige van die kinderen hebben later geen bodem en blijven maar dooreten.

Kleine beetjes
Het is beter om kleine beetjes eten op te scheppen. Als je kind daarna nog honger heeft, mag het weer een klein beetje. Enzovoort. Als je een bord in één keer helemaal volschept, heeft je kind het al op vóór het voelt dat het genoeg gegeten heeft. Tussen het naar binnen werken van het eten en het seintje van de hersens dat je vol zit, zit namelijk zo’n half uur. Dus eet langzaam, kauw goed en schep kleine beetjes op, om ‘tijd te rekken’.

Toetjes
Dreigen dat kinderen geen toetje mogen als ze hun bord niet leegeten is dus geen goed idee. Dan gaan ze tegen hun zin toch dooreten, omdat ze zo graag dat toetje willen. Een toetje hoeft ook niet de regel te zijn. Kant-en-klare toetjes zijn vaak erg zoet en boordevol suikers. Een bakje yoghurt of wat fruit is af en toe best lekker, en dus óók als je bord niet hebt leeggegeten.

Hoe je je kinderen dan wel aan het eten krijgt? Lees het hier op 4mamamagazine.nl

bron: rtvnh.nl

Share.

About Author

5 reacties

  1. Like!! I blog frequently and I really thank you for your content. The article has truly peaked my interest.

  2. Pingback: Google

  3. Pingback: Google

Leave A Reply