Knutselen: belangrijk of niet?

0
Sommige kinderen kun je niet blijer maken met een blaadje en een potlood, anderen vinden knutselen een regelrechte straf. Is kunst, tekenen en knutselen, belangrijk voor kinderen?

Tekenen en knutselen, is dat kunst?
Jazeker! En ook al hou je daar zelf niet zo van, er zijn goede redenen waarom je er toch tijd voor zou moeten vrijmaken. Je kunt kunst namelijk als middel gebruiken om je kind over zichzelf, anderen en de samenleving te laten nadenken. Dat is altijd pure winst. Of je gebruikt kunst om je kind creatiever te maken, om als het ware een klein kunstenaartje te kweken. Kan later ook financieel nog leuk uitpakken.

Praten
Als je zelf niet erg van het fröbelen bent, kom je waarschijnlijk niet zo snel op het idee met je kinderen te gaan knutselen. Dat is jammer, want het gaat niet om het resultaat. Het is natuurlijk leuk als je kinderen iets moois maken, maar het is nog veel leuker als je met hen in gesprek raakt over wat hen bezighoudt en waar ze aan denken. Sommige kinderen zijn geen praters (net als sommige ouders trouwens). Maar als jullie lekker samen tekenen of knutselen komen de verhalen ineens wel.

Zelfvertrouwen
Als je kind iets moois heeft gemaakt, ben je als moeder trouwens geneigd om het gelijk de hemel in te prijzen. Maar probeer eens om eerst wat vragen over de tekening of het knutselwerk te stellen. Wat is het? Waarom heb je daarvoor gekozen? Wat zie ik daar op de tekening? Waarom heb je deze kleuren gebruikt? Door zulke vragen te stellen, merkt je kind dat je oprechte belangstelling hebt voor wat het maakt. En omdat het gemaakte iets heel persoonlijks is, voelt je kind de interesse in hem of haar zelf. Je kind doet ertoe, het mag er zijn. Dat geeft je kind zelfvertrouwen, en dat is zo ongeveer het belangrijkste wat we onze kinderen moeten en kunnen meegeven.

Gewoon beginnen
Vind je het moeilijk om gewoon op een woensdagmiddag met knutselen te beginnen? Weet je niet wat je moet hebben of kopen? Maak het jezelf niet te moeilijk. Kinderen kunnen met allerlei afvalmaterialen al leuke dingen maken. Kijk om je heen en je ziet overal wat moois. Takjes van bomen, oude kranten, oude tijdschriften, dozen van de supermarkt, alles kan en alles mag. Verf (op waterbasis, als je enigszins gehecht bent aan je interieur) inspireert vaak meer dan stiften. Maar met een pakje kleurpotloden kom je ook al een heel eind. Sinds de Action in Nederland zit, hoeven knutselmaterialen ook niet duur te zijn. Da’s wel zo fijn.

In onze online tijdschriften: issue #00 en issue #01 én op ons Pinterest-bord DIY vind je veel knutselideeën. Of ga gewoon samen lekker knoeien met verf of op een doek van 1×1 meter.

Trouwens, het schilderij van dit artikel hebben mijn kinderen gemaakt toen ze 6 en 4 jaar waren. Ik ben er nog steeds blij mee.

Bron: cultuuropschool.nl

Share.

About Author

Leave A Reply