Zelf mezenbollen maken

0
Vogeltjes voeren is voor kinderen altijd een feest. In de zomer kunnen onze gevederde vriendjes makkelijk zelf eten vinden, maar in de winter kunnen ze wel een handje gebruiken. Deze mezenbollen zijn vaak een groot succes. En ze zijn heel leuk om met de kinderen te maken.

Nodig:
Frituurvet, ongebruikt en ongezouten
Zaden. Gebruik ongeveer één deel frituurvet op één deel zadenmengsel. Het is geen precisiewerk, de bol moet gewoon lekker gevuld zijn. Gebruik geen kippenvoer, deze zaden zijn te groot en te hard.
Katoenen draadje
Vorm
Pan

Aan de slag:
1. Smelt frituurvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet.

2. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe. Laat dit mengsel een beetje afkoelen.

3. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot. Extra leuk om het in een hartjes(bak)vorm te gieten.

4. Leg daarin – vóórdat de brij stolt – een stevige katoenen draad, die ruim uitsteekt.

5. Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen buiten aan de draad worden opgehangen.

Soms is de vetbol moeilijk los te krijgen uit de vorm. Houd de vorm dan even in heet water; de vetbol komt dan makkelijk los. Kokosnoot gebruikt? Die hoef je niet te verwijderen, hang hem zo op. Je kunt het afgekoelde vet (met zaden) ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen. Op deze manier kunnen ook de vogels die normaal gesproken niet op een vetbol zitten ervan eten.

Bron: vogelbescherming.nl

Share.

About Author

Leave A Reply