Alarmnummer 112 bellen en dan?

0
Het zal je maar gebeuren. Een gewone doordeweekse middag en je kind valt van bovenaan de trap naar beneden. Help! Je moet er niet aan denken. Je belt gelijk 112. Maar wat dan?

1. Probeer in ieder geval niet in paniek te raken, daar heeft je kind niks aan. Alarmnummer 112 bel je alleen als er levensgevaar dreigt of voor directe zorg.

2. Als je belt met je mobiel, wordt je doorverbonden met de meldkamer in Driebergen. Als je belt met een vaste lijn, wordt je doorverbonden met de meldkamer in je eigen regio. Ze vragen wie je wilt spreken: politie, brandweer of ambulance. En uit welke plaats je belt.

3. Je wordt doorverbonden met de meldkamercentralist ambulancezorg. Die vragen volgens een vast protocol: ”Wat is het adres van het noodgeval? Wat is er gebeurd? Op welk telefoonnummer kan ik u bereiken?” Tegelijkertijd wordt de melding ingevoerd in het systeem. De meldkamercentralist heeft een verpleegkundige achtergrond.

4. De melding wordt beoordeeld door de centralist. Wie komt er? In ieder geval een ambulance. Eventueel aanvullend een auto, motor, fiets of een helikopter met een mobiel medische team. Als er na de beoordeling van de situatie door de meldkamercentralist geen ambulance nodig is, krijg je een ander advies. Bijvoorbeeld: ga naar de huisarts of een huisartsenpost.

5. Wél een zaak voor de ambulance? De meldkamercentralist stelt meer vragen. Geef goede informatie.

6. Daarna geeft de centralist advies en zorginstructies. Volg ze altijd op, ze kunnen van levensbelang zijn.

7. De ambulance komt eraan. Zet de voordeur open. Laat iemand de ambulance opwachten. Maak vast ruimte, zodat de mensen van de ambulance snel bij de patiënt kunnen. Zet huisdieren apart, en regel de opvang voor eventuele andere aanwezige kinderen. Vaak kan er één ouder meteen mee in de ambulance.

8. Bel je partner (als die er niet bij was) en geef het juiste ziekenhuis door. Sterkte!

Wat te doen als je de eerste zorg moet verlenen? Bekijk het filmpje!

Voor meer tips & filmpjes kijk op: demensenvandeambulance.nl

Share.

About Author

Leave A Reply