8x Zo word jij die ideale brugklasmoeder

0
Als je kind naar de middelbare school gaat, begint ook voor de rest van het gezin een nieuwe fase. Zeker voor jou. Ineens ben je de moeder van een gróót kind. Zo pak je het goed aan. Nou ja, enigszins…

1. Laat je kind gáán
Probeer niet krampachtig vast te houden aan je kleine man of meid. Je kind wordt groter, of jij dat nu wilt of niet. Hoe eerder je dat leuk vindt, hoe gelukkiger jullie beiden worden. Dus geniet van je opgroeiende puber, van die opstandigheid, van die gekke buien, ja, zelfs van die grote mond. Balen mag hoor, maar niet te lang. Want je kind doet alleen maar wat het hoort te doen: zelfstandig worden. Da’s de natuur. Kan het niks aan doen (In onze herfst-issue lees je trouwens hoe je daar als supermama het beste op kunt reageren.)

2. Promoot het afspreken met vriend(inn)en
Uren op de kamer huiswerk maken en proefwerken leren is in de brugklas onvermijdelijk, maar all work and no play is voor niemand goed. Je kind heeft ook ontspanning nodig, en met vriend(inn)en heeft het vaak de meeste lol. Maar afspreken met andere kinderen is in de brugklas best lastig. Vrienden maken op de nieuwe school kost tijd en ze wonen soms ook wat verder weg. Vrienden van de oude school zijn zelf ook druk met huiswerk en nieuwe vrienden maken. Probeer je kind toch te stimuleren met leeftijdsgenootjes af te spreken, of dat nu oude of nieuwe vrienden zijn. Vooral in het weekend heeft het daar best tijd voor. Vrienden zijn belangrijk.

3. Trakteer op gezond lekkers
Reken er niet al te veel op dat je kind netjes elke dag het meegenomen brood opeet (uit een van deze leuke lunchtrommels :)) en van de snoepmachines op school afblijft. Dus zorg dat het in ieder geval thuis gezonde dingen eet. Natuurlijk bij het avondeten, maar maak ook eens wat verantwoorde, maar heerlijke, tussendoortjes voor bij het leren. Kijk voor wat brugklas-snack-inspiratie in onze middelbare school-special.

4. Laat je kind fouten maken
Tja, het is natuurlijk jammer dat je kind niet net zo perfect is als jij. Maar ja, het kan niet allemaal meezitten. Dus gaat je kind fouten maken. Niet naar je luisteren. Helaas, het gaat zelfs precies het tegenovergestelde doen van wat jij zegt! En dan moet jij een beetje bijsturen. Zonder te zeggen: ‘Had je maar moeten luisteren, dat zei ik toch?’ Want je kind moet zijn of haar eigen fouten maken. Dat is goed. Daar leert het duizend keer meer van dan als jij zegt welke fouten het níet moet maken.

5. Toon interesse, maar time het goed
Vaak wil je brugklasser best van alles vertellen, maar niet meteen als het nét terug uit school is en gewoon even wil relaxen na de zware dag. Dus laat het lekker met koptelefoon op naar muziek luisteren of met vriend(inn)en appen. Het verhaal komt later wel. Bijvoorbeeld bij het avondeten.

6. Pamper je kind niet
Natuurlijk is de brugklas zwaar en moet je kind stapels huiswerk maken. Maar dat is geen reden om je puber permanent vrij te stellen van klusjes in huis. Een kwartiertje kamer opruimen of kleding in de wasmand gooien per dag zorgt er echt niet voor dat je kind onvoldoendes gaat halen of instort van vermoeidheid. Doordeweeks geen tijd? Laat het dan in het weekend een handje helpen in huis.

7. Zorg dat het blijft sporten
Sporten is niet alleen ontspannend, het is super gezond. Je kind slaapt er beter door, blijft in conditie en rent de gevulde koek uit de kantine eraf. Ook al ligt er nog zoveel huiswerk, kijk of je het samen zo kunt inplannen dat er tijd voor sporten overblijft. Kan je brugpieper meteen gezellig kletsen met anderen, de stijve spieren van het zitten in de schoolbanken losgooien en gewoon even energie opdoen.

8. Knuffel hem of haar
Natuurlijk niét als er iemand bij is, want dat is zó niet cool. Maar binnenshuis vindt je brugklasser het stiekem heerlijk. En probeer elke dag iets positiefs tegen je kind te zeggen. Van ‘Wat zit je haar leuk’ of ‘Goed joh, dat je zo je best hebt gedaan’ tot ‘Wat fijn dat je helpt opruimen’ of ‘Ik vind dat je lief met je zusje speelde’. Want je kind mag dan al op het voortgezet onderwijs zitten, voor een compliment is het nóoit te groot.

Meer informatie en inspiratie opdoen nu je kind naar de brugklas gaat?
Lees er alles over in onze middelbare school-special!

Share.

About Author

Leave A Reply