4x Wintertijd

0
Zondag 25 oktober gaat de tijd een uur terug. Dan gaan we van de zomer- naar de wintertijd. Dat betekent: een uurtje langer slapen, altijd fijn! Maar waarom doen we dat eigenlijk?

1. Wintertijd is onze ‘gewone’ tijd en duurt 5 maanden. Wintertijd past het beste bij onze biologische klok. En bij die van planten en dieren. Zij wennen niet aan onze kunstmatige zomertijd en zitten eigenlijk de gehele zomertijdperiode in het ritme van de wintertijd. Mijn hond is ook altijd flink in de war als ie ineens veel later wordt uitgelaten.

2. De zomertijd is omstreden omdat het ook bij ons eigen bioritme verstoord. Ons lichaam reageert op de natuurlijke donker/licht-cyclus en niet op een klok. Vooral kinderen hebben moeite met de wisseling. Het kost mijn kinderen altijd een weekje om weer in hun (slaap)ritme te komen.

3. We kunnen de zomertijd misschien beter afschaffen. Marijke Gordijn is onderzoekster aan de Rijksuniversiteit Groningen en vertelt hier waarom de zomertijd zou moeten worden afgeschaft. De klok voor- en achteruit zetten doen we al onafgebroken sinds 1977. Toen werd de zomertijd ingesteld vanwege de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, zou er (kostbare) energie bespaard worden.

4. Op de laatste zondag van oktober gaat altijd de wintertijd in. Dan gaat de klok één uur achteruit en dus kun je dus een uur extra slapen. Op de laatste zondag van maart begint de zomertijd. Elk jaar zit ik weer te twijfelen of de klok nu vooruit of achteruit moet. Ezelbruggetje: voorjaar is klok vooruit. Of: Als het weer achteruit gaat, gaat de klok een uur achteruit. Gaat het vooruit, gaat de klok een uur vooruit.

Share.

About Author

Leave A Reply