Welke pompoen?

0
De herfst staat voor mij synoniem aan pompoenen. Denk aan Halloween en pompoensoep. Die lekkere romige zoete smaak van pompoensoep… heerlijk! Zelfs slecht etende kinderen houden ervan. Ik raak wel altijd een beetje in de war van al die soorten pompoenen. En hoe kan ik ze klaar maken? De meest gangbare soorten even op een rijtje.

1. Flespompoen
Vorm: fles- of peerachtig
Kleur: crèmekleurig met een gladde, harde schil en heeft oranje vruchtvlees met vrij weinig pitjes. Smaak: Het vruchtvlees is zoet en boterachtig van smaak, zonder vervelende draadjes en daarom vaak mijn eerste keus.
Bereiding: Kan worden gebakken in de oven of worden gestoomd, maar in de oven komt de zoete, boterachtige smaak het beste naar voren.
Schiltip: Snijd een stukje van de onder- en bovenkant eraf, zodat de pompoen stevig op het aanrecht staat. Snij hem daarna door midden (in de lengte halveren) en schil hem vervolgens. Verwijder daarna de zaadjes.

2. ‘Gewone’ pompoen
Vorm: Rond of langwerpig. De gewone pompoen kan wel 45 kilo zwaar worden.
Kleur: Aan de buitenkant oranje, lichtgeel of groen van kleur met geel-oranje vruchtvlees.
Smaak: Het vruchtvlees is niet zo zoet en smaakvol als bij andere soorten.
Bereiding: Gebruik om in te maken, chutneys te maken, of verwerk in gerechten met veel kruiden en gember.

3. Kabocha
Vorm: Klein, rond en hard. Het lijkt alsof hij aan de bovenkant is platgeslagen.
Kleur: groene- wit gestreept.
Smaak: Het oranje vruchtvlees heeft een zoete en romige smaak, die vaak wordt vergeleken met de smaak van gekookte kastanjes.
Bereiding: De zoete smaak is erg lekker in toetjes, cakes en taarten. Je kunt hem stomen, bakken en smoren. Afhankelijk van de grootte, kun je de Kabocha in zijn geheel bakken nadat je deze op bepaalde plekken hebt ingeprikt met een vork.

4. Hokkaido
Vorm: Klein, met een zeer zachte schil (die je kunt opeten als de pompoen biologisch is geteeld).
Kleur: Fel oranje schil en donker-oranje vruchtvlees.
Bereiding: Deze pompoen hoef je niet hoeft te schillen. Hij kan worden gestoomd, in zijn geheel worden gebakken of worden gesmoord. Je vindt de Hokkaido ook terug in pompoensoep.
Bron: allrecipes.nl

Voor het lekkerste (en gemakkelijkste) pompoenrecept kijk je in ons online magazine 

Share.

About Author

Leave A Reply