Handige knakworst ‘kankerverwekkend’

0
Er zijn van die dagen dat ik een grote schaal met broodjes knakworst tevoorschijn tover. Lekker snel klaar en – niet onbelangrijk – de kids vinden het heerlijk. Ideaal dus bij drie onverwachte extra eters, een dag vol vergaderingen, sportclubjes en een tienminuten-gesprekje ‘s avonds. Maar helaas, nu blijkt dus dat je kanker kunt krijgen van dat handige worstje.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag bewerkt vlees toegevoegd aan de lijst van ‘kankerverwekkende stoffen’. Het gaat om vleessoorten die bewerkt zijn, zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen. Dus: (knak)worstjes, salami, hamsoorten en ingeblikt vlees. Bewerkt vlees staat nu in de gevaarlijkste categorie, naast gezelligerds als asbest, alcohol, arseen, mosterdgas, plutonium-239, tabaksrook, dieselroet en steenkoolteer. Op die lijst staan overigens ook ziektes als chronische hepatitis C, hiv, hpv (het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt) en omstandigheden als luchtvervuiling, zonnestraling, röntgenstralen en zonnebanken.

Sterk bewijs
De WHO benadrukt dat dit niet wil niet zeggen dat bewerkt vlees even gevaarlijk is als bijvoorbeeld asbest, alleen dat het bewijs voor het verband met kanker even sterk is.
Volgens de organisatie neemt het risico op darmkanker met 18 procent toe voor elke 50 gram bewerkt vlees die dagelijks wordt gegeten. Er is mogelijk ook een verband met maagkanker. Slik. En ik maar denken dat ik goed bezig was omdat we met mate suiker eten.

Rood vlees
Gewoon rood vlees, zoals biefstuk, rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees, wordt een treetje lager ingedeeld. Dit is de ‘iets minder’ alarmerende categorie ‘Waarschijnlijk kankerverwekkend’. Het is maar wat je minder erg noemt. In die categorie staan ook olieraffinage, insecticiden en anabole steroïden. Rood vlees wordt in verband gebracht met darmkanker, alvleesklierkanker en prostaatkanker. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker, doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Voedingscentrum
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseerde consumenten al niet te veel bewerkt vlees te eten, omdat dit teveel zout bevat. Voor rood vlees is het advies maximaal 500 gram per week. 

Wat eten we vanavond?
Dus… wat zetten we dan nu op het menu? Mijn zin in knakworstjes is wel weg en ik wil het de kids, dit wetende, nu ook niet meer geven. Recept-inspiratie nodig? In ons magazine staan een paar heerlijke, snelle recepten!

Share.

About Author

Leave A Reply