Koekje bij de thee?

0
Ik maak graag cake of koekjes met mijn kinderen (en eet het nóg liever samen op). Maar ik heb geen geheugen. Elke keer weer vergeet ik het verschil tussen de rijsmiddelen baking soda, wijsteenpoeder en bakpoeder en of ik het een voor het ander kan vervangen. Dussss…voor een lekker koekje bij de thee, hier een geheugensteuntje.

Baking soda
Ook bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout. Alleen gebruiken als er iets zuurs in je baksel zit. Als baking soda in aanraking komt met zuren (bijvoorbeeld yoghurt, citroensap of azijn), ontstaan er namelijk gasbelletjes, waardoor je baksel luchtig wordt. 

Bakpoeder
Een kant-en-klaar rijsmiddel, bestaande uit baking soda, een zuur (wijnsteenzuur/citroenzuur) en een stabilisator (zetmeel). Door het al toegevoegde zuurelement is bakpoeder probleemloos in al je baksels te gebruiken. Minder sterk dan baking soda, dus je hebt er wat meer van nodig. Dat wordt dus een heerlijk & makkelijk koekje!

Wijnsteenpoeder
Een combinatie van baking soda en wijnsteen. Een iets natuurlijkere variant op de bakpoeder, omdat er hierin wijnsteen gebruikt wordt in plaats van de wijnsteenzuur. Verder inwisselbaar met bakpoeder qua gebruik en hoeveelheid.

1 tl bakpoeder = 1 tl wijnsteenpoeder = 1/3 tl baking soda
1 tl baking soda = 2,5 tl bakpoeder = 2,5 tl wijnsteenbakpoeder

Bron: zoetrecepten.nl

Share.

About Author

Leave A Reply