3 Tips voor een topbarbecue

0
Op warme dagen is het supergezellig om buiten te eten. En ja, als je dan toch een barbecue in de schuur hebt staan is dát natuurlijk nog leuker. Heerlijk de hele avond in de tuin hangen en lekkere dingen eten. Mij (en de kinderen) kun je er intens gelukkig mee maken. Dus bij deze een paar tips voor een topbarbecue en dus een geslaagde zomeravond.

Zo steek je de barbecue aan
Strooi een laagje kooltjes op het bodemrooster. (De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën.) Zorg dat de ventilatiegaten open staan, zodat je barbecue goed kan trekken.

Tip
Ik gebruik geen briketten, want de meeste bevatten chemische toevoegingen en bindmiddelen die in de poreuze wanden kunnen trekken. Als je wel briketten wilt gebruiken dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kokosbriketten, die branden geurloos, heet en heel gelijkmatig.)

Vervolgens druk je een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. In een kleine barbecue zijn 2 of 3 aanmaakblokjes genoeg.

Tip
Ik gebruik graag de bruine aanmaakblokjes, deze bevatten geen schadelijke stoffen, zijn reukloos en drogen ook niet uit. Ze zijn gemaakt van geperst karton met een milieuvriendelijke brandpasta.)

Steek de aanmaakblokjes aan en wacht tot ze lekker branden. Nu kun je met bijvoorbeeld een oude vleestang de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes positioneren zonder de vlam te smoren. Laat dan de barbecue met rust. Dit is een goed moment om even te gaan zitten en een vers sapje (of een wijntje) te pakken!

Na zo’n 15 tot 20 minuten, 10 als je geen geduld hebt, ga je terug naar de barbecue en zie je dat de kooltjes rondom de aanmaakblokjes een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn en daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden. De barbecue is klaar voor alles wat je erop wilt gooien!

Een makkelijk recept
Gevulde tortilla’s zijn heerlijk & gemakkelijk te bereiden! Je kunt zelf bepalen met welke ingrediënten je de tortilla vult. Dit zijn mijn favoriete ingrediënten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

 • 4 tortilla’s
 • Plakjes kip of zelf gebraden kip
 • Kidney bonen
 • Mais
 • Crème fraîche
 • Guacamole
 • Mexicaanse kruiden
 • Ui ringen
 • Tomaat in stukjes zonder vruchtvlees
 • Geraspte kaas
 • Olijfolie
 • Eigenlijk alles wat je lekker vindt dus

Benodigdheden:

 • Een warme barbecue
 • Pak een tortilla en bekleed de helft met de ingrediënten, bestrooi met wat Mexicaanse kruiden. Vouw de tortilla dicht en smeer de tortilla lichtjes in met olijfolie
 • Gril de tortilla’s gedurende 1 minuut op elke zijde, zorg dat de kaas goed kan smelten.
  Haal de tortilla van de barbecue, snijd hem in stukken en serveer warm! Eet smakelijk!

Hoe krijg ik, naderhand (lees: de volgende dag), het rooster weer schoon?
Sinds ik dit weet, vind ik barbecueën weer leuk: Stop het rooster in een vuilniszak, voeg er een flinke scheut ammoniak aan toe en knoop de zak dicht. Laat een nachtje in de tuin liggen en hij komt er weer als nieuw uit. Alleen nog even naspoelen met water! (Ook de roosters uit de oven, de bakplaten en de aangebrande braadslede krijg je zo weer schoon.)

Share.

About Author

Leave A Reply