Thee of toch nee?

0
Showing 1 of 1
De meeste mama’s zijn enorme theeleuten. We zitten niet voor niks klaar met koekjes en théé na school (eh… als we niet werken). Maar soms zijn we lost. Want is groene thee nou een kruidenthee? En is witte thee gezonder dan vruchtenthee? Overzichtje!

Nooit geweten (leermomentje): alle thee komt van één plant. De heester Camellia Sinensis. Afhankelijk van de behandeling krijgt de thee haar eigen smaak en kleur. Daarbij hangt de kwaliteit– net als bij wijn – af van dingen als de ligging van de kwekerij, het klimaat, de grond, de plukmethode en de verwerking. Camellia Sinensis (wij mogen Camellia zeggen) produceert basically drie soorten thee: groene, witte en zwarte thee.

1. Groene thee
Smaak: Een écht goede groene thee heeft een licht bloemachtige, bitterzoete, beetje nootachtige en zelfs fruitachtige smaak. De kwaliteit van groene thee die je in theezakjes koopt, is altijd minder dan die van hele theeblaadjes.
Productie: Na de oogst worden de bladeren kort verhit en gedroogd.
Bevat: Vitamine C , antioxidanten (tien keer meer dan zwarte thee), theïne en looizuur (heft de bloeddrukverhogende werking van theïne weer op).
Gezondheidsfactor: bevordert de spijsvertering, laat wonden sneller helen en houdt je lichaamstemperatuur op peil.

2. Witte thee
Smaak: Subtiel. Beetje zoetig, met een heel lichte bloemensmaak. Zelfs als je witte thee uren laat trekken, krijgt hij geen sterke smaak.
Productie: Alleen de eerste, jonge knoppen van de theestruik worden gebruikt. Deze knoppen
worden gebrand en omwikkeld met papier. Daarna wordt de thee twee dagen opgeslagen in houten kisten en vervolgens nog tweemaal op een lage temperatuur gebrand. Je snapt: dit is een zeldzame, dus dure thee.
Bevat: Theïne (weinig) en antioxidanten (in vergelijking met groene en zwarte thee veruit de meeste). Geeft vrijwel geen aanslag op je tanden.
Gezondheidsfactor: Stimuleert het immuunsysteem, weert slechte bacteriën en houdt je tanden gezond.

3. Zwarte thee
Smaak: Veel sterker dan witte en groene thee. Kruidig, fruitig met nootachtige tinten en licht bitter. Als je het te lang laat trekken, wordt de thee erg bitter.
Productie: Na de pluk worden de bladeren in de zon gelegd. Hierna worden ze gerold, waarmee de stoffen en smaken uit het blad vrijkomen. Daarna worden de bladeren uitgespreid om een aantal uren te fermenteren (om ze langer houdbaar te maken). Ten slotte worden de bladeren in grote pannen boven open vuur gebakken.
Bevat: Theïne en antioxidanten (minder dan groene en witte thee). Geeft de meeste aanslag op je tanden.
Gezondheidsfactor: helpt diarree verminderen (iehw), verlaagt je cholesterolgehalte en houdt je mentaal scherp.
Weetje: Zwarte thee heeft de eigenschap om gemakkelijk geuren en smaken van de omgeving aan te nemen. De meeste vruchtenthee of andere theesoorten met een smaakje zijn dan ook gearomatiseerde zwarte thee. Earl Grey was in de Westerse landen ooit de eerste gearomatiseerde thee. De olie van de bergamotplant zorgt bij deze thee voor de specifieke citrusachtige smaak.

Maar…. dan zijn we er nog niet! Want er zijn ook nog warme dranken, vermómd als thee. Deze worden niet gewonnen uit de bladeren van Camellia en zijn dus geen echte thee. Voordeel: ze bevatten geen theïne.

Kruidenthee
Op dezelfde manier gezet als thee, maar van bladeren van andere planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen, zoals zoethout of kamille.
Rooibos
Dit warme drankje wordt getrokken van de plant rooibos. Deze komt van nature voor in Zuid-Afrika. Het zit boordevol antioxidanten, calcium en ijzer.

Zo, ben je weer up to date. En of je nu het liefst thee of en een wanne be-versie drinkt, gezellig is het hoe dan ook. Zeker als je het gezonde goedje drinkt uit prachtige theekoppen. Zie ons magazine!

Share.

About Author

Leave A Reply